{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još se ne zna hoće li biti protesta penzionera iz FBiH

F
20.9.2013. u 15:28
7
21
Još se ne zna hoće li biti protesta penzionera iz FBiH
7
Još se ne zna hoće li biti protesta penzionera iz FBiH
Sastanak s premijerom Nikšićem (Foto: FENA)
Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić kazao je novinarima, nakon današnjeg sastanka s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem, da još nije poznato hoće li doći do protesta penzionera najavljenih za utorak, 24. septembra, ispred zgrade Vlade FBiH, a konačnu odluku o tome donijet će nadležna tijela Saveza.
"Danas ću sazvati sjednicu štaba za proteste penzionera koji su najavljeni za 24. septembar, a sutra sjednicu Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj će biti ponovo razmotreni svi prijedlozi i donesena konačna odluka hoće li protesti biti održani ili ne", kazao je.

Pojasnio je da su, u vrijeme kad je donesena odluka o izlasku na proteste, imali pet zahtjeva od čega tri Vladi FBiH, a dva Federalnom parlamentu.

"U razgovorima jučer i danas prihvaćena su naša dva zahtjeva, da se Vlada očituje s dva seta zakona što se odnose na rad nacrno i uplatu doprinosa. Prvi zahtjev za povećanje penzija od deset posto nismo postigli, ali smo dogovorili povećanje za pet posto od januara naredne godine, a da će delegacija Saveza zajedno s predstavnicima Fonda i udruženja penzionera pratiti prihode i razmotri mogućnost daljnjeg povećanja penzije ovisno od povećanja sredstava", kazao je.

Najavio je i da će tražiti prijem delegacije Saveza udruženja penzionera FBiH u Federalnom parlamentu na kojem bi se razgovaralo, prije svega, o strategiji reforme penzionog sistema.

Premijer Nikšić danas je u susretu s penzionerima ponovio stavove Federalne vlade kad je riječ o zahtjevu za povećanje penzija od deset posto i naglasio da to u ovom trenutku nije moguće „jer nema realnih finansijskih pokazatelja na osnovu kojih bi se to ostvarilo“.

Najavio je da će realizacijom niza mjera i donošenjem dvaju setova zakona koji se tiču privrede i borbe protiv kriminala i korupcije biti stvoreni uvjeti da od januara naredne godine penzije budu povećane za pet procenata.

Po njegovim riječima, daljnje korekcije u toku godine bit će moguće ukoliko u Fondu PIO budu stvoreni uvjeti za to, prije svega u smislu povećanog punjenja. To će, kaže, Vlada pratiti zajedno s predstavnicima Fonda i udruženja penzionera.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić kazao je nakon sastanka da je realan plan za povećanje prihoda na osnovu čega bi se stvorili i uvjeti da naredne godine dođe i do povećanja penzija u Federaciji BiH.

"Realno je očekivati da ćemo se izvući iz deficita do kraja godine već sa sadašnjim propisima i u sadašnjim okolnostima, a donošenje zakona i početak provedbe doprinijet će povećanju prihoda. Vidjet ćemo kakva će biti dinamika donošenja tih dokumenata i u kojem će procentu prihodi porasti", kaže on.

Zaključak je, i penzioneri na tome potenciraju, da se izvrše izmjene Zakona o PIO na način da se uvede bodovni sistem da bi raspodjela povećanih prihoda bila pravednija.

Za sadašnju isplatu penzija potrebno je oko 143 miliona KM mjesečno, a za povećanje od pet posto trebalo bi mjesečno dodatnih više od šest miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: