Nadležni zakazali
83

Lejla Džaferagić iz Sarajeva migrantima kod Vijećnice obezbijedila krov nad glavom

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Blizu 25 migranata iz nekoliko zemalja svijeta koji su svoj trenutni mir pronašli u sarajevskom parku preko puta Vijećnice uskoro će dobiti i krov nad glavom s obzirom na humani gest Lejle Džaferagić.

Muškarcima, ženama i djeci iz Sirije, Libije, Pakistana, Alžira, Maroka, Egipta i Tunisa koji dane i noći provode pod otvorenim nebom u glavnom gradu BiH osim nadležnih iz Općine Stari Grad nije se obratio niko, iako je na sastancima visokih dužnosnika u BiH više puta zaključeno i naglašeno da se radi o sistemskom problemu u koji je potrebno da se uključe nadležne institucije.

Da je sve ostalo na riječima svjedoči Lejla Džaferagić, stanovnica Sarajeva, koju je emotivno pogodila teška sudbina migranata te im je zbog toga odlučila staviti na raspolaganje privatni poslovni prostor.

Objekat se nalazi u neposrednoj blizini parka, a tokom vikenda migrante je posjetio općinski službenik po nalogu načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Prilikom posjete ustanovljeno je da poslovni prostor ne posjeduje adekvatne uslove zbog čega je odlučeno da Općina finansira adaptaciju prostora kako bi se stekli životni uslovi.

Treba istaći da pored osoba iz organizacije Pomozi.ba migrantima svakodnevnu pomažu građani Sarajeva, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata u ovoj starogradskoj općini.

Migranti slabo govore engleski jezik i nisu raspoloženi davati izjave novinarima, ali ističu da im BiH trenutno predstavlja samo tačku na putu ka Evropskoj uniji gdje žele potražiti bolju budućnost svojim porodicama.