BiH
3

Lagumdžija zatražio efikasniju realizaciju turskog kredita od 100 miliona eura

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je predsjednika Upravnog odbora turskog Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV) i počasnog konzula BiH za region Burse Muzaffera Cileka.

Lagumdžija je naglasio da bi Centar za razvoj odnosa sa BiH trebao pomoći u efikasnijoj realizaciji turske kreditne linije u ukupnom iznosu od 100 miliona eura za pokretanje proizvodnje, poljoprivredu i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom razgovora dr. Lagumdžija je ocijenio da je saradnja Bosne i Hercegovine i Turske na ekonomskom planu, uzimajući u obzir postojeće potencijele, na nezavidnom nivou i istakao da će se kroz niz projekata tokom 2013. godine ova saradnja mora nastojati poboljšati, te pozdravio dosadašnje turske investicije u BiH.

Lagumdžija je upoznao Cileka da se kroz diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pripremaju ekonomski forumi i izrazio očekivanje da će BIGMEV asistirati pri njihovoj organizaciji kroz kontakte sa turskim kompanijama.

Ministar vanjskih poslova pozdravio je dosadašnje aktivnosti, te se sagovorniku zahvalio za svesrdno zalaganje i napore koje ulaže u razvoj odnosa BiH i Turske i promociju naše zemlje i njene privrede i kompanija u prijateljskoj Turskoj.

Cilek je informirao Lagumdžiju o konkretnim aktivnostima BIGMEV-a i tom prilikom posebno istakao aktivnosti na privlačenju turskih investicija u BiH i otvaranju turskog tržišta za bosanskohercegovačke firme, pri čemu je naveo i nekoliko konkretnih primjera.

Naglasio je da Centar radi i na razvoju saradnje BiH i Turske u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i drugim oblastima, ali da je razvoj poslovne saradnje prioritet, navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.