{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija pozvao Turke da učestvuju u izgradnji dionica koridora 5C

F
21.2.2013. u 15:36
0
25
Lagumdžija pozvao Turke da učestvuju u izgradnji dionica koridora 5C
0
Lagumdžija pozvao Turke da učestvuju u izgradnji dionica koridora 5C
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera Republike Turske Bülentom Arinçom upoznavši ga s najznačajnijim političkim i ekonomskim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, te trenutnim aktivnostima na vanjskopolitičkom planu.
Izrazio je zahvalnost za podršku Turske BiH, a naročito nastojanjima da postane članicom Evropske unije i NATO-a, kao i zahvalnost za podršku Turske u organizaciji trilateralnih sastanaka između Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH, odnosno Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao jedan od koraka ka uspostavljanju što bolje regionalne saradnje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji BiH i Turske Lagumdžija je ocijenio da se intenzitet uzajamnih posjeta na visokom i najvišem nivou ne reflektuje dovoljno u praksi, posebno u ekonomskoj oblasti, te da u tom smislu trebaju biti uloženi dodatni napori za što sigurno postoji dovoljno spremnosti.

Naveo je nekoliko uspješnih primjera turskih kompanija koje posluju u BiH od kojih je istakao kompaniju Cengiz Insaat angažiranu na izgradnji autoputa na koridoru 5C.

Lagumdžija je ukazao i na potencijale za investiranje u BiH, naročito u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja i zdravstva pozdravivši dosadašnja ulaganja.

Uputio je poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5C, te potvrdio interes BiH za saradnju u energetskim projektima kako u BiH i Turskoj, tako i zajedničkog nastupa u trećim zemljama.

Lagumdžija je pozdravio potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede ocijenivši ga kao dobru osnovu za jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede i privlačenje turskih investitora u ovoj oblasti.

Zamjenik premijera Arinç je istakao prijateljske odnose Turske i Bosne i Hercegovine, te da Turska podržava put BiH u NATO i EU, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istakao je da je primarni cilj vanjske politike Turske očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, te izrazio želju za daljnjim razvojem bilateralnih odnosa, prije svega privrednih, jer postoji izuzetan interes turskih kompanija za BiH.

Naglasio je da turske kompanije imaju interes prisustva u BiH ne samo kada je u pitanju profit, već i zbog osjećaja povezanosti dviju zemalja.

Zamjenik premijera Arinç je istakao dobar ekonomsko-politički položaj Turske, te snažnu ekonomsku ekspanziju koja je podržana političkom stabilnošću zemlje i želju da se dio toga prenese i na BiH.

Naveo je primjere turskih agencija angažiranih na promicanju privredne, kulturne i obrazovne saradnje dviju zemalja kao što su turska agencija za međunarodnu saradnju "Tika", novinska agencija "Anadolija", državna televizija "TRT" i druge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: