BiH najbogatija prirodnim resursima
4

Muzaffer Cilek: Turska želi snažniju ekonomsku saradnju sa BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"BiH je ušla u novu eru ekonomskih ulaganja, a potreba za jačanjem ekonomskih odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine sve je veća", izjavio je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Bursi Muzaffer Cilek.

"BiH je ušla u novu eru ekonomskih ulaganja i Turska je spremna da na svim poljima i u svim sektorima uspostavi snažno strateško partnerstvo i ojača saradnju sa tom zemljom", kazao je Cilek na svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavinosti BiH, ističući da je BiH jedna od najbogatijih evropskih zemalja u oblasti prirodnih resursa.

"BiH je vrlo bogata šumama, rudama i čistim vodama. Također, u toj zemlji u oblasti energetike, rudarstva, poljoprivrede, turizma, trgovine i industrije, očekuju su novi i svježi investitori", kazao je Cilek.

Napomenuo je da je došlo vrijeme da se BiH posmatra kao zemlja partner a ne kao "zemlja kojoj treba pružiti pomoć".

"U BiH se nalaze potrebni uslovi za uspješno poslovanje, a najvažnije od svega je da zemlja nudi vrlo kvalitetan i kvalificiran ljudski kapital, povoljne kredite i fondove za ulaganje", rekao je Cilek.

"Turska je postala trenutno jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu zahvaljujući snažnom poduzetničkom mentalitetu njenih građana, dinamičnom pristupu ekonomiji. Zato je bitno da sa svim ovim znanjima Turska i BiH ojačaju međusobnu saradnju i ekonomske odnose", poručio je Cilek.