Nakon posjete UAE i Kataru
0

Lagumdžija: Postoji zainteresovanost za finansiranje koridora 5C

Anadolija
Najveći investicioni fondovi iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata su pokazali spremnost da ozbiljno razmotre fiinansiranje trase koridora 5C koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon povratka iz višednevne posjete tim zemljama i sastanaka s njihovim najvišim zvaničnicima i privrednicima.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tokom desetak susreta sa zavaničnicima Katara i UAE-a i tri poslovna foruma na kojima je učestvovalo između stotinjak i 200 poslovnih ljudi u Dubaiju i Dohi, među kojima predstavnici 46 kompanija i institucija iz BiH, Lagumdžija je istakao da je otvoren niz poslovnih konatakata.

Šef bh. diplomatije je na konferenciji za novinare u Sarajevu danas kazao kako je ovo bila prva zvanična posjeta u kojoj se, osim delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, našao i značajan broj privrednika i predstavnika različitih institucija u BiH.

"Naš posao je posao svake diplomatije u svijetu, da stvara bilateralnu političku platformu za saradnju, a na privrednicima je da je kapitaliziraju", pojasnio je Lagumdžija.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
On je najavio još tri poslovna foruma koja će biti održana na sličan način, u Rusiji, Velikoj Britaniji i, najvjerovatnije, u Azerbejdžanu.

"Autoceste FBiH su u konkretnim pregovorima sa Abu Dabi Investment fondom", naglasio je Lagumdžija sumirajući posjetu Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je podsjetio kako su Autoceste FBiH razgovarale i sa predstavnicima Konzorcija turskih firmi prisutnih u tom dijelu svijeta, te da je tokom razgovora pažnju predstavnika Konzorcija "najviše privukla priča o tunelu Vijenac".

"Sa Emiratima smo potpisali Memorandum o saradnji ministarstava vanjskih poslova i u oblasti visokog obrazovanja, i iza toga stoji konkretna operativna saradnja", rekao je Lagumdžija i dodao da je za maj dogovorena posjeta ministra vanjskih poslova UAE BiH.