Ministar o odnosima u regiji
0

Lagumdžija: Uskoro sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Agenciju FENA je rekao da su odnosi u regioni ponovno dinamizirani te da itekako ima pomaka. U intervjuu je govorio o otvorenim pitanjima BiH sa Srbijom i Hrvatskom te (ne)priznavanju Kosova.

Na pitanje da li su odnosi u regionu u zastoju zbog okupiranosti unutarnjim problemima (Srbija pitanjem Kosova, BiH rekonstrukcijama i preustrojem vlasti te stalnim "koketiranjem Banje Luke s Beogradom, Hrvatska ulaskom u EU) ili zbog nemogućnosti rješavanja otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima, ministar Lagumdžija kaže da ta konstatacija ne stoji.

"Teško je složiti se s konstatacijom da su odnosi u regionu u zastoju i prije bi se moglo kazati da su ponovno dinamizirani. Novi premijer Srbije bio je u zvaničnoj posjeti BiH, isto kao i ministar vanjskih poslova Srbije. Također kao ministar vanjskih poslova BiH bio sam u zvaničnoj posjeti Srbiji, a uskoro tamo odlazi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. U međuvremenu održane su bilateralne političke konsultacije na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova, koje nisu održane od 2009. godine", kazao je ministar Lagumdžija.

Potvrdio je da je "istina da na stolu imamo ista ona otvorena pitanja sa Srbijom i tačno je da Srbija ima dosta dinamične odnose s Banjom Lukom".

"Kad je riječ o otvorenim pitanjima, uspostavili smo dinamiku njihova rješavanja i to je kontinuiran proces. Što se, pak, odnosa Beograda i Banje Luke tiče, oni se odvijaju u skladu s Ustavom BiH gdje je jasno predviđena mogućnost uspostave specijalnih i paralelnih veza. Uočili smo određeni disbalans i dogovorili da uskoro krenemo s redovnim održavanjem zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH", precizirao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

Naglasio je da BiH s Hrvatskom ima jako dinamične i vrlo otvorene radne kontakte.

"Osobno sam se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova u prošloj godini susreo pet puta i na redovnoj smo telefonskoj komunikaciji. Naši ekspertni timovi sastaju se svaka tri mjeseca u Briselu, a u sklopu trilaterale BiH-EU-Hrvatska. Zahvaljujući tome, uspjeli smo dobrim dijelom riješiti pitanje našeg slobodnog pristupa Luci Ploče nakon što Hrvatska uđe u EU. Uskoro otpočinjemo razgovore o svim aspketima teritorijalnog povezivanja R Hrvatske u području Neuma. Kao što znate, Hrvatska je otpočela ratifikacionu proceduru Sporazuma o granici... Dakle, pomaka ima.Možda nisu svi tako medijabilni u ovom trenutku, ali ih definitivno ima", kaže ministar Lagumdžija.

U nastavku razgovora ministar Lagumdžija je komentirao upit FENA-e da su uprkos izvjesnim pomacima u bilateralnim odnosima u regionu (nedavna posjeta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu, a onda srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Podgorici, te najave sastanka Nikolić - Izetbegović), ipak odnosi između Zagreba i Beograda, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, došli, kako su ocijenili analitičari na najnižu tačku, dok je BiH odbila posljednji trilateralni sastanak (Srbija, BiH i Turska) zbog izjava srbijanskog predsjednika Nikolića o Srebrenici (negiranje genocida).

"Bilo je teških i nepotrebnih izjava od srbijanskog predsjednika i mislim da je i on sam shvatio da verbalni sukobi ne doprinose onome što svi, bez obzira na određena neslaganja, težimo. A to je nova regionalna paradigma. Povezivanje, umjesto razdvajanja. Naprosto zato što to nikome nije u interesu, posebno nije u ekonomskom interesu", rekao je ministar Lagumdžija.

Na pitanje FENA-e da je poseban problem (ne)priznavanje Kosova od nekih zemalja regije, dakle i BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zaltko Lagumdžija je rekao da su neke zemlje regije priznale Kosovo te da se njihov odnos sa Srbijom zbog toga nije drastično promijenio.

"Čak se može kazati da se uopće nije promijenio. BiH nije to učinila iz dobro poznatih razloga, ali to ne znači da u radnoj komunikaciji s Kosovom moramo biti tvrđi i od Srbije. Činjenica je da u ovom trenutku bolju komunikaciju s Kosovom po svim pitanjima ima Srbija, nego što je ima BiH. Da budem otvoren dokraja, najbolje pokazuju ekonomski pokazatelji koliko smo zbog toga izgubili i Vama predlažem da se raspitate kod Vanjskotrgovinske komore BiH", rekao je ministar Lagumdžija.

Uoči februarskog sastanka na ministarskom nivou BiH i Hrvatske, upitan hoće li biti stavljena tačka na otvorena pitanja između dvije države, ministar Lagumdžija je rekao kako "nećemo stavljati nikakve tačke, jer se tu radi o pitanjima, bolje rečeno procesima koji se ne završavaju tačkama".

"Nastavit ćemo tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”, Hrvatska “prepolovljena”, a granica između dvije zemlje nedefinirana. Možemo to apsolvirati do ljeta ove godine bez stavljanja bilo kakvih tačaka", rekao je u razgovoru za Agenciju FENA zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.