Bevanda: Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale

A
Anadolija
3.2.2013. u 14:32
41
27
Bevanda: Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale
41
Bevanda: Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda, zajedno sa bh. delegacijom, trebao bi večeras stići u zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će se sutra, 4. februara, susresti s premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem.
Kako je najavljeno, Dačić će primiti Bevandu uz najviše državne počasti u Palati Srbija.

U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) uoči zvanične posjete Srbiji Bevanda je kazao da će sa srbijanskim kolegom napraviti "inventuru svih stvari koje su aktualne".

"Trasirat ćemo put buduće saradnje između izvršne vlasti, između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Prioritet će biti razgovori vezano za evropski put i operacionalizacija tog pitanja. Također, želimo afirmirati regionalni program vezano za zaključke s donatorske konferencije o regionalnom povratku. Cilj je ubrzati to. O tome sam već razgovarao i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, kao i s našim ministrom za ljudska prava i izbjeglice Damirom Ljubićem. Moramo ta sredstva koja su sakupljena učiniti operativnim i da jednostavno stavimo tačku na 'i' vezano za ono što je rak rana svih nas u regionu, a to je zbrinjavanje povratničkih populacija'', kazao je Bevanda za agenciju Anadolija.

Dodao je da će se razgovarati i o pravosuđu i "svim ostalim temama vezanim za to".

"Dakle, želimo napraviti jednu inventuru i da vidimo kako dalje", poručio je.

Slaže se s činjenicom da odnosi u regionu polagano otopljavaju nakon što je premijer Hrvatske Milanović posjetio Beograd, a srbijanski premijer Dačić Sarajevo.

"Ja sam od prvog dana stupanja na dužnost uspostavio odnose s kolegama u regionu. Sa premijerom Milanovćem sam nekoliko puta imao radne susrete. Odmah po imenovanju Vlade Srbije sklopili smo kontakte. To je sasvim normalno. Mi smo susjedi. Kao i u običnom životu, susjed je najvažniji. A tako je i u svakom drugom životu. Ja iz ovog vidim samo pozitivne stvari i jednostavno saradnju na dobrobit svih nas koji živimo tu", rekao je Bevanda.

Bevanda ističe kako otopljavanjem odnosa u regionu i jačanjem saradnje među državama Zapadnog Balkana, jača i država BiH.

"Sasvim normalno. Ali, države jačaju i kroz ekonomiju. Pustimo mi politička prepucavanja. Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale i gledajmo što učiniti u svojim mandatima, da jednostavno stvorimo pozitivnu atmosferu. Da ne zaziremo jedni od drugih, već da otvorene teme stavimo na stol. Tu ima puno stvari na koje drugačije gledamo, o kojima drugačije razmišljamo, ali suština je u tome da razgovaramo. A kada razgovaramo onda neke stvari možemo riješiti, pa i one koje ovako izgledaju neriješeno. Ako ne budemo razgovarali ostat će još uvijek neriješene pa ćemo i u narednih 20 godina pričati o neriješenim stvarima", zaključio je Bevanda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: