BiH
0

Lagumdžija: Usaglašeni stavovi o provođenju presude "Sejdić i Finci"

SRNA
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je sa liderima HDZ BiH Draganom Čovićem, HDZ 1990 Božom LJubićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem praktično usaglasio stavove o provođenju odluke u predmetu "Sejdić i Finci" za izbor članova Doma naroda Parlamenta FBiH, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je istakao da je usaglašeno kako izgleda jasan model dolaska do Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, naročito onaj dio koji se delegira iz Federacije BiH.

On je pojasnio da je to učinjeno tako da se više ne bi mogla ponoviti situacija od prije godinu dana - da neka stranka blokira konstituisanje Doma naroda Federacije, a potom i Doma naroda u parlamentu BiH.

Prema njegovim riječima, Dom naroda FBiH bi se prema tom rješenju morao izabrati 15 dana od dana održavanja izbora od elektora izabranih u kantonalnim skupštinama a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH mjesec dana od dana izbora.

"Zajedničko uvjerenje je da izbor članova Predsjedništva BiH bude indirektan iz parlamenta BiH koji će uključivati i Dom naroda i Predstavnički dom. Mi smo se oko tog modela usaglasili", rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Lagumdžija je napomenuo da za SDP ostaje neprihvatljiv asimetričan model izbora članova Predsjedništva BiH ili uvođenje novih izbornih jedinica za izbor članova predsjedništva Predsjedništva BiH.