{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Tihić želi status kvo i da blokira sve procese

F
13.7.2012. u 14:09
0
31
Lagumdžija: Tihić želi status kvo i da blokira sve procese
0
Lagumdžija: Tihić želi status kvo i da blokira sve procese
Zlatko Lagumdžija (Foto: G. Kec/Klix.ba)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je lider SDA Sulejman Tihić, odbijajući da se postigne kompromisno rješenje za provođenje presude „Sejdić-Finci“, pokazao da uopće nije ni zainteresiran da se dođe do rješenja, već da želi da sve procese blokira.
On je kazao da je namjera „šestorke“, ali ne i Tihića, bila da pokušaju riješiti određene stvari, u mjeri u kojoj je to moguće napraviti.

"Danas se, međutim, pokazalo da sedmi putnik nije uopće zainteresiran za rješenje, već za status kvo i da se bavimo jedni drugima, umjesto realnim problemima", konstatirao je Lagumdžija, nakon sastanka lidera sedam najjačih političkih stranaka u BiH, koji je održan u Banjoj Luci.

Lagumdžija je rekao da je Tihiću nuđeno da bude dio rješenja, da poštuje demokratsku volju i da da mogućnost da onaj ko ima demokratsku većinu na različitim nivoima u BiH pretvori je i u efikasnu izvršnu vlast koja će se uhvatiti ukoštac s pravim problemima.

"Tihiću sam ponudio da SDPBiH izađe iz Vijeća ministara i iz svake parlamentarne većine i da SDA sastavi s kim god hoće i može nešto što će biti parlamentarna većina. Nažalost, i na ovom sastanku Tihić nije bio u mogućnosti da takvo nešto učini. On je vrlo jasno rekao da će oni blokirati sve i da će nastojati, bar do oktobra da zadrže status kvo da se ništa ne može pomaknuti. Nažalost, tu smo-gdje smo i imat ćemo normalan, demokratski, institucionalni odgovor za takvo nešto", rekao je Lagumdžija u izjavi novinarima.

Govoreći o modelu koji su četiri stranke iz FBiH usaglasile kada je u pitanju rješenje za odluku "Sejdić-Finci", a koji SDA ne podržava, Lagumdžija je rekao da je rješenje za Dom naroda parlamenta BiH predstavlja ono rješenje za koje se Tihić sve vrijeme i zalagao i to do unazad mjesec dana.

Odbacio je kao netačne navode koje je iznio predsjednik SDA obrazlažući zašto je protiv određenog modela za rješenje odluke „Sejdić-Finci“.

"Nije tačno da je to model koji uvodi bilo kakvu vrstu etničke podjele FBiH, odnosno BiH, na dva, odnosno tri dijela. Nije uopšte ni tačno da je to model koji predviđa da će više od 90 posto predstavnika bilo kojeg naroda doći samo iz jednog dijela FBiH", naveo je predsjednik SDPBiH i dodao da model predviđa da, kao što u građanskim domovima postoji princip jedan čovjek-jedan glas, u Domu naroda bi jedan pripadnik jednog naroda imao svoj jedan glas uime tog naroda.

Kazao je i da taj dogovoreni model je potpuno drugačiji od onog na koji je reagirao Tihić.

Lagumdžija je dodao da Tihić, "slušajući vlastitu propagandu, izgleda imao problema s nekim modelom koji nije ni napravljen i koji oni nisu ni vidjeli".

Na kraju je konstatirao da je dobro da su danas izloženi principi za rješenje odluke "Sejdić-Finci" te se nada da će u narednih mjesec dana "šestorka" uspjeti da dođe do racionalnog rješenja koje će podrazumijevati deblokadu tog pitanja.

Dvije se stvari, kazao je, moraju riješiti.

Jednu, koja je isključivo slovo odluke "Sejdić-Finci", a nametnule su se, kaže, druge stvari, budući da ta odluka govori o kategoriji ostalih.

"Mi očigledno pokušavamo riješiti neke druge stvari, u mjeri u kojoj je to moguće napraviti od šest lidera stranaka", konstatirao je Lagumdžija.

Konstatirao je da je veoma dobro da je na današnjem sastanku lidera stranaka u Banjoj Luci dogovoren bar evropski dio obaveza BiH, ali da se, nažalost, nisu mogli dogovoriti o drugim stvarima.

Nakon što je lider SDA Sulejman Tihić, odmah nakon date izjave novinarima, napustio pres-konferenciju zbog vjerskih obaveza, kako je rekao (klanja džuma-namaz), Lagumdžija je dodao da i drugi sagovornici su imali obaveze, ali su ostali, te na kraju konstatirao da lideri četiriju stranaka, koji su ostali, predstavljaju novu parlamentarnu većinu u FBiH, a uz stranke iz RS-a novu parlamentarnu većinu na nivou BiH.

On je naglasio da će predstavnici šest stranka pokušati da u narednih mjesec dana naprave kodeks ponašanja u predizbornoj kampanji, a koja će ih obavezivati da se na aktivan način obraćaju u predizbornoj kampanji, za ono što podržavaju, a ne obrnuto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: