Nakon današnjeg sastanka
43

Sejdić: Nisam zadovoljan SDP-ovim prijedlogom i to sam i rekao

Piše: E. G.
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
SDP BiH je danas održao sastanak sa Dervom Sejdićem, a vezano za implementaciju presude Evropskog suda u slučaju Sejdić - Finci, odnosno razgovaralo se o prijedlogu SDP-a i ostalih stranaka članica nove parlamentarne većine (SBB, HDZ i HDZ 1990) u pogledu izbora članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda BiH i FBiH.

"Pokušalu su objasniti njihovu verziju sporazuma sa HDZ-om i ponovili ono što je već poznato. Formirali bi se klubovi naroda, a onda bi oni predlagali kandidate za Predsjedništvo, pa bi Dom naroda usvojenu listi kandidata vraćao Predstavničkom domu na potvrđivanje. Meni to znači samo da bi konstitutivni predlagali buduće članove Predsjedništva. U toj igri partije mogu kandidovati nekoga iz reda ostalih, ali i ne moraju. SDP je ponovio da ne pristaje ninakavu drugu izbornu jedinicu u FBiH, a drugo ne pristaju na asimetričan model izbora Predsjedništva kada je u pitanju FBiH i RS. Pitao sam više pitanja, ali nisam dobio konkretan odgovor na neka koja su mi bila važna, a to je: Da li se SDP u ovome odriče Željka Komšića i građana poput njega, odnosno mene i građana BiH, ili se HDZ odriče druge izborne jedinice, odnosno 'legitimnog predstavnika hrvatskog naroda' u Predsjedništvu, ili se HDZ odriče trećeg entiteta. Nisam dobio niti konkretan niti razumljiv odgovor.", rekao je Sejdić za Klix.ba.

Sejdić ističe da ovaj sporazum, kako mu je na sastanku prezentiran, nema konkretnog dodira sa provedbom presude Evropskog suda te da on samo dodatno učvršćuje poziciju konstittutivnih naroda i učvršćivanje etničkih podjela, odnosno kreiranje države na etničkom principu.

"Nisam zadovoljan tim sporazumom i načinom na koji oni žele riješiti pitanje presude Evropskog suda i to sam im na sastanku i rekao. To je između ostalog i dodatna diskriminacija konstititutivnih naroda na onom dijelu države gdje oni nisu u većini. Ja ne vidim da se u tom sporazumu cijene građanska prava", rekao je Sejdić.