BiH
8

Lagumdžija u New Yorku: Mi gradimo infrastrukturu, infrastruktura gradi nas

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, učestvovao je na Konferenciji na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih naroda gdje je predsjedavao plenarnom sesijom o temi "Infrastrukturni razvoj u post-2015 razvojnom programu i Partnerstvo za realizaciju Održivih razvojnih ciljeva (SDGs)".
Uvodničari su bili predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske investicione banke, Afričke razvojne banke i specijaliziranih UN organizacija.

Kao predsjedavajući sesije Lagumdžija je istaknuo značaj javnog i privatnog partnerstva kada je riječ o infrastrukturnim projektima, kao i potrebu većih investicija u segmentu infrastrukture kako bi se ispunili ciljevi razvojnih programa nakon 2015 godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Efikasnost i bolja koordinacija međunarodnih finansijskih institucija i drugih aktera su ključni elementi u ostvarivanju razvojnih ciljeva. Iskustva iz Bosne i Hercegovine i regiona pokazuju da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama ključnu ulogu igra kvalitet projekata i njihovo upravljanje od strane domaćih snaga. U takvim slučajevima finansijska podrška se uvijek uspije naći.

"Sve države moraju imati, prije svega, kvalitetne ljude koji upravljaju projektima i potom biti spremne da daju podršku različitim modelima javno-privatnog partnerstva u kojem će se jačati domaći kapaciteti uz privlačenje stranog kapitala i tehnologije. Infrastrukturni projekti moraju prelaziti granice pojedinih država i tako predstavljaju ne samo građevinski nego i ekonomski i društveni razvoj u cjelini. Nikada više nije važilo pravilo: Mi gradimo infrastrukturu, infrastruktura gradi nas”, istaknuo je Lagumdžija.

Govoreći o primjerima infrastrukturnih projekata i njihovom finansiranju Lagumdžija je istaknuo primjer dobre regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, koja kroz novi pristup Evropske unije u narednom periodu za projekte regionale saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, može rezultirati sa dodatnih 11 milijardi eura investicija.

Ovom prilikom, Lagumdžija je između ostalih razgovarao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Samom K. Kutesom i zamjenikom generalnog sekretara UN-a Janom Eliassonom.

Tematska konferencija predstavlja i pripremu za održavanje Treće međunarodne konferencije o finansiranju razvoja u julu 2015. godine u Adis Abebi i Samita u septembru mjesecu tokom 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kojom prilikom će se utvrditi razvojni prioriteti svijeta u narednih petnaest godina.