{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija sa čelnicima UN-a i ministrom vanjskih poslova Holandije

21.1.2015. u 09:28
0
42
Lagumdžija sa čelnicima UN-a i ministrom vanjskih poslova Holandije
0
Lagumdžija sa čelnicima UN-a i ministrom vanjskih poslova Holandije
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, razgovarao je 20. januara 2015. godine, tokom radne posjete New Yorku, u odvojenim susretima sa brojnim drugim zvaničnicima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Razgovarao je sa zamjenikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Janom Eliassonom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u ambasadorom Vitalijem Čurkinom, na zajedničkom radnom sastanku sa ambasadorima Republike Turske, Savezne Republike Njemačke i Države Katar pri UN-u, te predsjednikom Fondacije Appeal of Conscience rabinom Arthurom Schneierom.

Lagumdžija je sagovornike upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti i dešavanja po pitanju pristupanja BiH u članstvo Evropske unije i s tim u vezi Inicijativom Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija.

Razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj i regionalnoj saradnji i stavovi po pitanju globalne borbe protiv terorizma, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Između ostalog, Lagumdžija je tokom susreta sa zamjenikom generalnog sekretara Eliassonom naglasio da će Bosna i Hercegovina i dalje pružati snažnu podršku Ujedinjenim narodima i biti njihov pouzdan partner, što pokazuje i podrškom UN-om mirovnim operacijama kroz učešće u različitim UN policijskim misijama u svijetu. Pomoć u prevenciji od poplava se i ovih dana pokazuje kao jedno od ključnih pitanja na kojima Bosna i Hercegovina očekuje jaču saradnju sa UN-om.

Razgovor sa ruskim ambasadorom Vitalijem Čurkinom je bio posvećen regionalnoj saradnji na Balkanu uz razmjenu mišljenja o kriznim žarištima koja predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Sastanak sa ambasadorima Njemačke, Turske i Katara je protekao u razmjeni mišljenja o načinima pomoći Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, kao i većoj ekonomskoj saradnji između naših zemalja.

Tokom razgovora Lagumdžije i rabina Schneiera, svjetski poznatim aktivistom na polju vjerskih sloboda i ljudskih prava, ukazano je na značaj promocije društva zajedničkih vrijednosti, podrške razvoju međureligijskog dijaloga u svijetu, toleranciji i razumijevanju među ljudima. Adekvatno obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici je od interesa za progresivni svijet, saglasili su se Lagumdžija i rabin Schneier, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: