BiH
0

Lagumdžija i Afanasiev o mirovnim operacijama UN-a i obnovi nakon poplava

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u petak rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u BiH i rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Yuria Afanasieva.

Lagumdžija i rezidentni koordinator Afanasiev su razmotrili dosadašnje aktivnosti na planu saradnje institucija BiH i tima UN-a te predstojeće aktivnosti i aktuelna pitanja. Jedno od pitanja bilo je učešće BiH u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta.

Lagumdžija je sagovorniku zahvalio na ponudi za finansiranje analize-studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama i informirao da je ponuda u fazi razmatranja.

Zajednički je ocijenjeno da postoji respektabilan potencijal država regiona da kroz povećanje učešća u mirovnim misijama UN-a daju svoj doprinos održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Lagumdžija je istaknuo da je Bosna i Hercegovina potpuno otvorena za sve vidove regionalne saradnje na planu mirovnih misija. U istom kontekstu razgovarano je i o organizaciji sljedećeg regionalnog sastanka o podršci mirovnim operacijama koji bi trebao biti održan u Sarajavu polovinom maja ove godine, najvjerovatnije na Dan mirovnih operacija UN-a.

Lagumdžija je sa rezidentnim koordinatorom Afanasievim razgovarao i o procesu obnove i rekonstrukcije dijelova BiH koji su pogođeni katastrofalnim poplavama u maju prošle godine i realizaciji međunarodne pomoći.

Izrazio je zahvalnost za napore koje UNDP, zajedno sa UNICEF-om i IOM-om provodi na planu realizacije EU Programa za oporavak od poplava te naglasio da je tokom nedavne posjete New Yorku od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona zatražio pomoć UN-a u uspostavljanju sistema prevencije od elementarnih nepogoda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.