{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Afanasiev o mirovnim operacijama UN-a i obnovi nakon poplava

F
31.1.2015. u 11:39
0
13
Lagumdžija i Afanasiev o mirovnim operacijama UN-a i obnovi nakon poplava
0
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u petak rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u BiH i rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Yuria Afanasieva.


Lagumdžija i rezidentni koordinator Afanasiev su razmotrili dosadašnje aktivnosti na planu saradnje institucija BiH i tima UN-a te predstojeće aktivnosti i aktuelna pitanja. Jedno od pitanja bilo je učešće BiH u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta.

Lagumdžija je sagovorniku zahvalio na ponudi za finansiranje analize-studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama i informirao da je ponuda u fazi razmatranja.

Zajednički je ocijenjeno da postoji respektabilan potencijal država regiona da kroz povećanje učešća u mirovnim misijama UN-a daju svoj doprinos održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Lagumdžija je istaknuo da je Bosna i Hercegovina potpuno otvorena za sve vidove regionalne saradnje na planu mirovnih misija. U istom kontekstu razgovarano je i o organizaciji sljedećeg regionalnog sastanka o podršci mirovnim operacijama koji bi trebao biti održan u Sarajavu polovinom maja ove godine, najvjerovatnije na Dan mirovnih operacija UN-a.Lagumdžija je sa rezidentnim koordinatorom Afanasievim razgovarao i o procesu obnove i rekonstrukcije dijelova BiH koji su pogođeni katastrofalnim poplavama u maju prošle godine i realizaciji međunarodne pomoći.

Izrazio je zahvalnost za napore koje UNDP, zajedno sa UNICEF-om i IOM-om provodi na planu realizacije EU Programa za oporavak od poplava te naglasio da je tokom nedavne posjete New Yorku od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona zatražio pomoć UN-a u uspostavljanju sistema prevencije od elementarnih nepogoda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: