BiH
3

Lagumdžija u Briselu: Konačno zaustaviti podjele u bh. društvu

Klix.ba
Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, obratio se delegatima Kongresa Partije Evropskih Socijalista (PES) govoreći na temu "Zajedno, za društvo kakvo trebamo", saopćeno je iz SDP-a.

U svom izlaganju, Lagumdžija je, između ostaloga, rekao da građani Bosne i Hercegovine, danas više nego ikada, moraju pokazati odlučnost da se suprotstave podjelama u našem društvu koje im serviraju političke elite, na taj način štiteći svoje, prije svega, ekonomske interese.

Dodao je da svi građani BiH, bez obzira na to gdje žive i kom se Bogu mole, imaju iste ili slične probleme i da baš zbog toga trebaju biti jedinstveni i dići svoj glas protiv retrogradnih politika koje pokušavaju ovladati bh. društvom promovirajući nepostojeće razlike među ljudima i pokušavajući zavaditi narod.

Lagumdžija je dodao da društvo za koje se zalaže evropska ljevica, pa samim tim i SDP BiH, je društvo solidarnosti i jednakosti, društvo bez etničkih podjela, ono u kome se ljudi dijele samo na one koji čine dobra i one koji čine loša djela.

Kada je u pitanju izgradnja društva na način kako ga ljevica priželjkuje jednako važnu ulogu imaju i lokalne i vlasti na višim nivoima. Zbog toga, dodao je on, jako će biti važni rezultati predstojećih lokalnih izbora u BiH.

U toku trajanja Kongresa Partije Evropskih Socijalista više puta je naglašena važnost lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, te je od velikog broja delegata i delegacija upućena snažna podrška SDP-u sa uvjerenjem da će se građani Bosne i Hercegovine ugledati na stanovnike evropskih zemalja koji iz izbora u izbore sve veću podršku daju socijaldemokratima koji su jedini garant izgradnje društva jednakosti i solidarnosti, saopćeno je iz SDP-a.