BiH
15

Lagumdžija izabran u rukovodstvo Partije evropskih socijalista

FENA
Zlatko Lagmudžija na Kongresu PES-a
Zlatko Lagmudžija na Kongresu PES-a
Na Kongresu Partije evropskih socijalista (PES), koji se održava u Bruxellesu, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija izabran je jednoglasnom podrškom delegata za člana Predsjedništva PES-a. Ova odluka Kongresa, osim što je veliko priznanje za dosadašnji angažman Zlatka Lagumdžije na promociji ideja evropske ljevice, kako u Bosni i Hercegovini tako i van granica naše države, predstavlja i snažan podstrek za nastavak politike jednakosti i pravde koju promovira i predvodi SDP, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH. U dosadašnjem toku Kongresa, koji se odvija pod sloganom „Zajedno za Evropu kakvu trebamo“, evropska ljevica je još jednom naglasila svoj odnos prema regiji zapadnog Balkana, jasno i bez zadrške istakavši svoje opredjeljenje za integraciju naše regije u Evropsku uniju.

Poseban dio Kongresa predstavljaju panel-diskusije evropskih lidera, a predsjednik SDP-a je pozvan da govori o temi "Zajedno, za društvo kakvo trebamo“, zajedno s predsjednikom Socijalističke internacionale i bivšim premijerom Grčke Georgom Papandreuom, bivšim premijerom i ministrom vanjskih poslova Italije Massimom D'Alemom i liderom Socijaldemokrata Slovenije Igorom Lukšićem.

Delegacija SDP-a BiH, koja aktivno učestvuje u radu Kongresa PES-a, imat će niz bilateralnih susreta s delegacijama sestrinskih stranaka iz cijele Evrope.

Već na samom početku Kongresa su mnogi od učesnika Kongresa dali podršku SDP-u za predstojeće lokalne izbore, izrazivši nadu da će građani Bosne i Hercegovine slijediti evropski trend davanja podrške strankama ljevice i dajući glas SDP-u pomoći u izgradnji društva jednakih šansi za sve građane.