|

Lagumdžija u Briselu istaknuo važnost regionalne saradnje

Lagumdžija u Briselu istaknuo važnost regionalne saradnje
0
F
FENA
19.11.2012. u 14:57
11
komentara
0

dijeljenja
Lagumdžija u Briselu istaknuo važnost regionalne saradnje
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas u Briselu da regionalna saradnja zauzima jedno od najvažnijih mjesta u vanjskoj politici BiH jer se regionalnom saradnjom potvrđuju i drugi vanjskopolitički prioriteti zemlje, iznad svih evroatlantske integracije.
Lagumdžija je danas učestovao, na poziv evropskog komesara za regionalnu politiku Johannesa Hahna, na ministarskom sastanku o Jadransko-jonskom regionu kada je izrazio podršku uključivanju Jadransko-jonskog regiona u EU makroregionalnu strategiju.

Ministar je naglasio da se nova makroregionalna strategija savršeno uklapa u ekonomske i političke planove zemalja Jadransko-jonskog regiona koje nisu članice EU, među kojima je i BiH, s obzirom na njihovu jasno izraženu težnju za članstvo u EU.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina makroregionalnu strategiju vidi ne samo kao intenziviranje saradnje sa susjedima, već i kao stratešku poziciju koja se jasno uklapa u širu sliku pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar Lagumdžija je ocijenio da će Strategija ojačati tradicionalne veze u regionu, te u isto vrijeme pokazati kapacitet zapadnog Balkana da bude jednakopravan i odgovoran partner zemljama članicama Evropske unije.

Također, izrazio je podršku predloženoj Pomorskoj strategiji za jadransko-jonski morski bazen, kao i podršku ideji da se Kipru, Malti i Makedoniji uputi poziv za uključenje u EU makroregionalnu strategiju za Jadransko-jonski region.

Osnovni cilj današnjeg sastanka u Briselu je kreiranje EU makroregionalne strategije za Jadransko-jonski region, po uzoru na Baltičku i Dunavsku EU makroregionalnu strategiju, učestvovali su ministri vanjskih poslova država Jadransko-jonskog regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Italija, Srbija i Slovenija).

Na marginama sastanka Lagumdžija se pojedinačno sastao s ministrima vanjskih poslova Republike Italije, Republike Srbije i Republike Slovenije Giuliom Terzijem di Sant'Agatom, Ivanom Mrkićem i Karlom Erjavecom, saopćio je danas Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...