{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Pronaći rješenja koja će zadovoljiti obje države

F
19.9.2012. u 19:14
0
58
Lagumdžija: Pronaći rješenja koja će zadovoljiti obje države
0
Lagumdžija: Pronaći rješenja koja će zadovoljiti obje države
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na Trilateralnom ministarskom sastanku Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija posvećenom traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, koji je danas održan u Briselu.
Na sastanku su učestvovali i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i evropski komesari za: proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, unutrašnje poslove Cecilia Malmström, regionalnu politiku Johannes Hahn, zdravlje i potrošačku politiku John Dalli i evropski komesar za transport Siim Kallas.

Lagumdžija je nakon uvodnih riječi komesara Fülea izrazio zadovoljstvo zbog održavanja trilateralnog sastanka i zahvalio se evropskim komesarima za iskazanu namjeru i želju da doprinesu rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Naglasio je da se prethodno nekoliko puta sastao s ministricom Pusić, te da su u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi zajednički detektirana pitanja koja je prioritetno potrebno riješiti prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Ta pitanja se odnose na slobodan tranzit u i iz Luke Ploče i kroz Neum, cestovni koridor pored Neuma, granične prijelaze s inspekcijskom kontrolom,
Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Republike Hrvatske i Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske.

Lagumdžija je pozdravio dosadašnje razgovore i istakao da je želja Bosne i Hercegovine da se u pozitivnom ozračju pronađu rješenja koja će zadovoljiti obje države i biti prije svega od koristi za privredu i građane.

Ocijenio je da će rješavanje nekih od ovih pitanja predstavljati presedan i za evropsku pravnu praksu, te da je utoliko i važnija aktivna supervizija Evropske komisije.

Lagumdžija je upoznao učesnike sastanka sa stavovima BiH kada je u pitanu način rješavanja svakog od navedenih pitanja.

Informirao je da je BiH poduzela određene aktivnosti u cilju realizacije rješavanja ovih pitanja i da je u tom smislu Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici donijelo odgovarajuće zaključke koji se odnose na nekoliko navedenih pitanja.

Između ostalih Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH su pozvani da razmotre sve aspekte i mogućnosti za nastavak postupka ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: