Sastao se s Vesnom Pusić u Dublinu
0

Lagumdžija: Roba koja kroz luku Ploče ide u BiH trebala bi imati slobodan prolaz

Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Na marginama Konferencije Ministarskog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE)u irskom Dublinudanas su susreli prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Ministrica Pusić je rekla kako je stabilizacija situacije u ovoj regiji u prvom redu odgovornost i posao same regije, no da ovakvi susreti i komunikacija svakako pomažu.

Ministar Lagumdžija se zahvalio je ministrici Pusić na pomoći na evroatlanstkom putu njegove zemlje, spominjući u tom kontekstu i podršku Bosni i Hercegovini od američke državne tajnice Hillary Clinton.

Govorio je i o pripremama sastanka koji treba biti održan u Bruxellesu 19. decembra ove godine, a na kojem bi na tehničkom nivou trebala biti zaključena otvorena pitanja dvaju zemalja, za čije rješenje, istaknuo je, postoji obostrana dobra volja.

Teme sastanka bit će rješavanje pitanja graničnih prijelaza, tzv. BIP-ova, pitanje prolaza kroz Neum, odnosno luka Ploče.

"Stvari se moraju okončati na tehničkom nivou. Nadamo se da će naše komisije napraviti pomak, kako bi u ovih pola godine imali riješeno pitanje graničnih prijelaza, prolaska kroz Neum te kako bi grad Dubrovnik, sa svojim zaleđem, bio zaista integriran u Evropsku uniju (EU) u punom komunikacijskom smislu, na najednostavniji mogući način“, rekao je ministar Lagumdžija, napominjući kako bi sva roba koja kroz luku Ploče ide u BiH trebala imati slobodan prolaz.

Što se, pak, tiče Pelješkog mosta, ministar vanjskih poslova BiH podsjetio je da Komisija o tom projektu treba napraviti elaborat te da svoja mišljenja moraju dati i predstavnici dvijuzemalja, zaključivši kako to pitanje ostavlja struci.

Na upit o susretu sa srbijanskim šefom diplomacije Ivanom Mrkićem, ministrica Pusić izjavila je kako je za sutra najavljen službeni sastanak. No, neformalno su ministrica Pusić i ministar Mrkić danas razgovarali o nastavku suradnje i temeljima na kojima će dvije zemlje surađivati i početiobnavljati odnose, koje su uzdrmale nedavne haške presude.

"Što se nas tiče, Hrvatska je svoje napredovanje prema Uniji imala punu saradnju s Tribunalom kao nezaobilazan uvjet; konkretan slučaj trajao je 7 i po godina. Surađivali smo u punom smislu, a ovo je rezultat poštivanja međunarodnih institucija i smatramo da, ukoliko naši susjedi, s kojima smo zainteresirani imati dobre odnose, imaju kakve prigovore u tom pravcu, oni ne mogu biti upućeni Hrvatskoj, već Vijeću sigurnosti i UN-u kao osnivačima Haškog tribunala", istaknula je ministrica, prenijeli su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Hrvatske.