|

Lagumdžija i Hahn razgovarali o povezivanju Hrvatske preko Neuma

Lagumdžija i Hahn razgovarali o povezivanju Hrvatske preko Neuma
1
S
SRNA
19.11.2012. u 15:58
21
komentara
1

dijeljenja
Lagumdžija i Hahn razgovarali o povezivanju Hrvatske preko Neuma
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o načinima kako da se Hrvatska, odnosno Evropska unija, što kvalitetnije i jeftinije poveže preko teritorije BiH kod Neuma, te kako za BiH osigurati iste principe kad je u pitanju pristup luci Ploče.
Prema Hahnovim riječima, predstoji usaglašavanje stavova unutar same EU, kako bi se pokušale harmonizovati razlike između pojedinih resora Evropske komisije, kako bi se onda u kontaktu sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim ekspertima našlo rješenje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je upoznao komesara Hahna sa zaključcima Vijeća ministara BiH, koje bi uskoro trebalo razmatrati i Predsjedništvo BiH.

On je istakao da BiH želi biti konstruktivan partner u traženju najboljih rješenja, kako za takozvani Neumski koridor tako i za pristup luci Ploče.

Na osnovu zaključka trilateralnog sastanka na ministarskom nivou BiH – Hrvatska - EU, održanog 19. septembra 2012. godine u Briselu, komesar Hahn je informisao Lagumdžiju da je Evropska komisija započela sa izradom principa budućeg zajedničkog rada na ekspertnom nivou, te da će oni uskoro biti upućeni BiH na usaglašavanje.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...