Dokument do kraja 2014. godine
1

EK prihvatila pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more

FENA
Neum
Neum
Evropska komisija je u ponedjeljak prihvatila pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more, što je prvi korak u stvaranju šire makroregionalne strategije koju žele razviti obalne zemlje.

Zemlje koje sudjeluju u tome pozvane su da zajedno izrade akcijski plan sljedeće godine. Ta strategija će biti predstavljena i u Zagrebu na konferenciji koja će se održati u četvrtak, 6. decembra. Na konferenciji koju u Zagrebu organiziraju hrvatski ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić i povjerenica Evropske komisije za pomorstvo Maria Damanaki, učestvovat će predstavnici osam zemalja koje Jadranskog i Jonskog mora.

"S obzirom na evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, promet osoba, roba i usluga u Jadranskom i Jonskom moru svakako će se povećati. Očuvanje morskog staništa i osiguranje održivog razvoja u regiji bit će teška zadaća i mi se moramo pripremiti za taj izazov. Očekujem doprinos svih zainteresiranih strana kako bismo zajednički izradili podroban plan za buduće akcije", ističe u saopćenju Damanaki.

Cilj strategije je osigurati pametan, održiv i inkluzivan rast u regiji. Ona je dio integrirane pomorske politike EU-a, čiji su sastavni dio pomorske strategije za Baltičko more i Altantik. Komisija navodi da pomorska strategija za Jadransko i Jonsko more može biti polazište za širu makroregionalnu strategiju, koju žele razviti obalne zemlje.

Italija je već ranije pokrenula inicijativu, kojoj su se pridružile Hrvatska, Slovenija i Grčka, da se izradi strategija za Jadransko-jonsku makroregiju, po uzoru na dvije već uspostavljene europske makroregije, Baltičku i Podunavsku.

Ta bi makroregija uključivala tri zemlje članice EU-a - Italiju, Grčku i Sloveniju, skoru članicu Hrvatsku, te kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Albaniju.

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u Evropskoj uniji i izvan nje kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturnih fondova, to jest da se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigne veća dodana vrijednost.

Namjera je da se strategija za Jadransko-jonsku regiju dovrši 2014. godine, kada će Vijećem EU-a predsjedavati Grčka i Italija.