{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Rješenje o Pelješkom mostu bit će rezultat dogovora

F
19.9.2012. u 15:31
0
10
Lagumdžija: Rješenje o Pelješkom mostu bit će rezultat dogovora
0
Lagumdžija: Rješenje o Pelješkom mostu bit će rezultat dogovora
Foto: Anadolija
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu u Bruxellesu trilateralni sastanak s Evropskom komisijom na kojem očekuju napredak u dogovorima oko graničnog režima između dviju zemalja nakon što Hrvatska sljedeće godine uđe u Evropsku uniju.
"Očekujem napredak u našem zajedničkom poslu, dogovaranju graničnog režima kada Hrvatska uđe u EU, a BiH još bude na putu prema EU", izjavila je prije početka sastanka hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje je li donijela projekt koji je pripremljen za potrebe finansiranja Pelješkog mosta, ministrica Pusić je rekla da takav projekt nije pripremljen, ali da "postoje ideje i neki predračuni" te da sada postoji mogućnost izrade studije koja će uzeti u obzir i koridor i most, sva moguća rješenja.

"O tome ćemo razgovarati na samom kraju, jer je današnji susret u prvom redu usmjeren na režim koji stupa na snagu 1. jula 2013. godine", rekla je ministrica Pusić.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nije odgovorio na pitanje protivi li se Sarajevo izgradnji Pelješkog mosta koji bi bio nešto niži nego što se ranije spominjalo, ali je rekao da će bilo koje rješenje biti plod zajedničkog dogovora dvije zemlje.

"Budite uvjereni da će, kakvo god rješenje bude, ono biti stvar dogovora između Zagreba i Sarajeva i sigurno je da će i onda Bruxelles biti s nama. Sada je najvažnije riješiti ona pitanja koja trebaju biti riješena do 1. jula sljedeće godine i taj datum ne smijemo dočekati nespremni, a hoće li biti most, tunel, nadvožnjak, podvožnjak, avioni, kamioni, to je za neka kasnija vremena. Sada je važno riješiti ove probleme prije ulaska Hrvatske u EU i stvoriti pretpostavke za rješavanje dugoročnih problema, koji će na kraju biti riješeni kad i mi budemo imali svoga povjerenika, kao što će ga Hrvatska imati sljedeće godine", rekao je Lagumdžija.

Evropsku komisiju će na trilateralnom sastanku predstavljati tri predstavnik - komesar za proširenje Štefan Fuele, komesarka za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem i komesar za zdravstvo i zaštitu potrošača John Dalli. U njihove resore spadaju pitanja koja se nameću u odnosima Hrvatske i BiH, nakon hrvatskog ulaska.

Na pitanje novinara da komentarišu razgovore finansijskih stručnjaka Hrvatske i Slovenije o pitanju Ljubljanske banke, ministrica Pusić je rekla da ti razgovori dobro napreduju.

Upitana može li datum ulaska Hrvatske 1. jula sljedeće godine biti ugrožen zbog Ljubljanske banke, ministrica je rekla: "Nadam se, za hrvatsko i slovensko dobro, da neće biti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: