BiH
0

Lagumdžija razgovarao sa Stinnerom

FENA
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s Rainerom Stinnerom, članom Bundestaga i zamjenikom predsjedavajuće grupe prijateljstva s BiH.

U Stinnerovoj pratnji bio je i ambasador SR Njemačke u BiH Joachim Schmidt.

Predsjednik SDP-a je upoznao sagovornike s programskom platformom ''Osnove za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014.'' te naglasio njenu otvorenost i za druge političke subjekte u Bosni i Hercegovini.

SDP, pojasnio je, nije zainteresovan za podjelu funkcija s eventualnim partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine koja vrlo brzo može krenuti naprijed ukoliko se postigne saglasnost oko implementacije ključnih politika.

Istakao je da je SDP u potpunosti spreman formirati novu proevropski orjentiranu vladu, s namjerom da nova vlast značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO.

Lagumdžija je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se prvi put u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini pružila šansa za formiranje vlasti čiji je temelj precizno definiran program, a ne raspodjela ministarskih fotelja, saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.