{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Prioriteti bih su kandidatski status za EU i MAP

F
19.5.2012. u 17:00
0
23
Lagumdžija: Prioriteti bih su kandidatski status za EU i MAP
0
Lagumdžija: Prioriteti bih su kandidatski status za EU i MAP
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je danas u Londonu u obraćanju na redovnom godišnjem zasjedanju Vijeća guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), istakao da je formiranje Vijeća ministara BiH omogućilo donošenje neophodnih odluka koje direktno otvaraju perspektivu ostvarenja bosanskohercegovačkih prioriteta.
Kao prioritete naveo je ispunjenje uvjeta za proces stabilizacije i pridruživanja, kandidatskog statusa za EU, kao i da Membership Action Plan (MAP) uskoro bude nadohvat ruke.

Time se ostvaruju bitne pretpostavke za dalji reformski kurs i omogućava stabilan razvojni put Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je napomenuo da u ekonomskoj krizi fiskalna pozicija Bosne i Hercegovine i dalje u konsolidacijskom usponu s očekivanim smanjenjem deficita, a direktne strane investicije imale su ohrabrujući porast, iznosile su 612,1 milion KM, što je povećanje od 80 posto u odnosu na 2010. godinu.

Bankarski sektor ostao je stabilan i doživio je vidljiv oporavak, a Centralana banka BiH ostvarila je neto profit od gotovo 46 miliona KM u 2011.

Lagumdžija je istakao značaj kontinuiranog učešća EBRD-a u finansiranju razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da su nove investicijske aktivnosti u infrastrukturi neophodne radi unapređenja javnih usluga, podrške ekonomskom rastu koji je vezan za privatni sektor, kao i nastavka integracionih procesa u regionu.

Posebnu pažnju posvetio je najvažnijem projektu - izgradnji evropskog putnog koridora Vc potcrtavši da projekt ima snažnu podršku vlasti BiH i očekuje se da će omogućiti bolju integraciju Bosne i Hercegovine s evropskim ekonomskim i socijalnim strukturama.

Ministar Lagumdžija je pozvao finansijske institucije i strane investitore da nastave učešće u projektima vezanim za koridor Vc, kao i modernizaciju i razvoj putno-željezničke mreže, te izrazio očekivanje da će ulazak BiH u investicionu fazu energentske efikasnosti, imati podršku EBRD-a.

Čestitao je novoizabranom predsjedniku EBRD-a Sumi Čakrabartiju i izrazio uvjerenje da će njegov program doprinijeti svjetlijoj perspektivi.

Na kraju izlaganja, Lagumdžija je napomenuo da je BiH poslala pismo EBRD-u za organizovanje godišnjeg sastanka EBRD-a u Sarajevu, poslije 2014. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: