Na zasjedanju EBRD
0

Lagumdžija: Prioriteti bih su kandidatski status za EU i MAP

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je danas u Londonu u obraćanju na redovnom godišnjem zasjedanju Vijeća guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), istakao da je formiranje Vijeća ministara BiH omogućilo donošenje neophodnih odluka koje direktno otvaraju perspektivu ostvarenja bosanskohercegovačkih prioriteta.

Kao prioritete naveo je ispunjenje uvjeta za proces stabilizacije i pridruživanja, kandidatskog statusa za EU, kao i da Membership Action Plan (MAP) uskoro bude nadohvat ruke.

Time se ostvaruju bitne pretpostavke za dalji reformski kurs i omogućava stabilan razvojni put Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je napomenuo da u ekonomskoj krizi fiskalna pozicija Bosne i Hercegovine i dalje u konsolidacijskom usponu s očekivanim smanjenjem deficita, a direktne strane investicije imale su ohrabrujući porast, iznosile su 612,1 milion KM, što je povećanje od 80 posto u odnosu na 2010. godinu.

Bankarski sektor ostao je stabilan i doživio je vidljiv oporavak, a Centralana banka BiH ostvarila je neto profit od gotovo 46 miliona KM u 2011.

Lagumdžija je istakao značaj kontinuiranog učešća EBRD-a u finansiranju razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da su nove investicijske aktivnosti u infrastrukturi neophodne radi unapređenja javnih usluga, podrške ekonomskom rastu koji je vezan za privatni sektor, kao i nastavka integracionih procesa u regionu.

Posebnu pažnju posvetio je najvažnijem projektu - izgradnji evropskog putnog koridora Vc potcrtavši da projekt ima snažnu podršku vlasti BiH i očekuje se da će omogućiti bolju integraciju Bosne i Hercegovine s evropskim ekonomskim i socijalnim strukturama.

Ministar Lagumdžija je pozvao finansijske institucije i strane investitore da nastave učešće u projektima vezanim za koridor Vc, kao i modernizaciju i razvoj putno-željezničke mreže, te izrazio očekivanje da će ulazak BiH u investicionu fazu energentske efikasnosti, imati podršku EBRD-a.

Čestitao je novoizabranom predsjedniku EBRD-a Sumi Čakrabartiju i izrazio uvjerenje da će njegov program doprinijeti svjetlijoj perspektivi.

Na kraju izlaganja, Lagumdžija je napomenuo da je BiH poslala pismo EBRD-u za organizovanje godišnjeg sastanka EBRD-a u Sarajevu, poslije 2014. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.