Dvodnevna posjeta Češkoj
0

Lagumdžija se susreo sa predstavnicima bh. dijaspore u Pragu

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Češkoj Republici, na poziv češkog zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga.

Prvog dana posjete ministar Lagumdžija se sastao s ministrom Schwarzenbergom i tom prilikom ocijenio odnose između dvije zemlje dobrim, ali da ih treba i dalje unapređivati, posebno u oblasti ekonomije.

Istakao je da su vanjskopolitički prioriteti BiH euroatlantske integracije i ukazao da je podrška Češke Republike i Višegradske grupe veoma značajna za BiH.

U razgovorima je ocijenjeno da je trgovinska razmjena dvije zemlje na niskom nivou i da postoje neiskorištene mogućnosti razvoja ukupne ekonomske saradnje.

Očekuje se da će Zajednički odbor za ekonomsku saradnju BiH i Češke doprinijeti unapređenju saradnje u sektorima energetike, industrije, saobraćaja i infrastrukture.

Lagumdžija je, govoreći o ambijentu za strana ulaganja u BiH, istakao da je okruženje za strana ulaganja u BiH dobro i ukazao na niz projekata u koje bi češki investitori mogli uložiti svoj kapital.

Ministar Schwarzenberg je rekao da posjeta ministra Lagumdžije otvara novu stranicu u odnosima dvije zemlje, koji će se razvijati u pravcu dobrih političkih odnosa i intenziviranja ekonomske saradnje.

Istakao je interes češke strane da investira u projekte u BiH i da se trgovinska saradnja podigne na mnogo viši nivo.

U okviru posjete ministar Lagumdžija je razgovarao s prvim potpredsjednikom Senata Parlamenta Češke Republike Premysl Sobotkom i članovima Komisije Senata za vanjske poslove.

Govorio je o promjenama u Bosni i Hercegovini nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH i namjerama da 2012. bude godina evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu.

Na Karlovom Univerzitetu u Pragu ministar Lagumdžija je održao predavanje o temi „Eurointegracije Zapadnog Balkana“.

Lagumdžija je dao historijski pregled odnosa Bosne i Hercegovine i Češke Republike, povezanosti njenih naroda i kultura u različitim historijskim okolnostima.

U kontekstu eurointegracija istakao je da je zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju važan korak BiH na putu prema punopravnom članstvu u EU, na kome treba uskoro da implementira presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu "Sejdić-Finci“.

"Vjerujem da će 2014. godina, koja označava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, biti godina kada će se simbolično završiti stoljeće ratova, baš u Sarajevu, jer će na mjestu gdje je počeo užas svjetskih ratova otpočeti dugi period mira i stabilnosti", rekao je na kraju Lagumdžija.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija se susreo i s predstavnicima bh. dijaspore u Pragu.

Tom prilikom je govorio o razvoju situacije u BiH, posebno o političkom i privrednom ambijentu u BiH te mogućnostima saradnje čeških i bh. firmi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.