Lagumdžija sa zvaničnicima C. Gore
0

Bilateralni odnosi BiH i Crne Gore za primjer drugim zemljama

FENA
Lagumdžija i Vujanović (Foto: SRNA)
Lagumdžija i Vujanović (Foto: SRNA)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija tokom službene posjete Podgorici, sastao se danas sa najvišim zvaničnicima Crne Gore.

Ministar Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Vlade Crne Gore Igorom Lukšićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom.

Lagumdžija je ocijenio da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore izvrsni i za primjer drugim zemljama, te da ih karakteriziraju otvoren i prijateljski dijalog, visok nivo razumijevanja i istovjetan stav po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Izrazio je opredijeljenost BiH za njihovo daljnje unapređenje, uz ocjenu da odnose dviju zemalja, između kojih nema otvorenih pitanja, treba nastaviti graditi na načelima pune ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije, a imajući u vidu da oni nisu značajni samo za dvije zemlje, već i za opću političku klimu u regionu.

Konstatirano je da BiH i Crna Gora imaju identično stajalište o regionu kao cjelini i čvrsto opredjeljenje da se na bazi programske podrške Evropske unije i međunarodne zajednice zemljama Balkana može osigurati stabilnost u regionu i uključivanje zemalja u evroatlantske integracije.

Razmijenjene su informacije o trenutnim političkim i ekonomskim prilikama u zemljama kao i o vanjskopolitičkim prioritetima BiH i Crne Gore, pri čemu je posebno naglašena međusobna podrška evroatlantskim integracijama.

U tom kontekstu Lagumdžija je čestitao Crnoj Gori na pozitivnom izvještaju Evropske komisije u kojem se preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa ovom zemljom.

Lagumdžija i crnogorski zvaničnici su posebno naglasili potrebu unapređenja ekonomske saradnje i trgovinske robne razmjene BiH i Crne Gore, te razmijenili mišljenja o mogućnostima za njihovo poticanje kroz projekte poput rekonstrukcije putnog pravca Foča – Šćepan polje, izgradnju Jadransko-jonske autoceste i željezničke pruge Čapljina - Nikšić.

Tokom razgovora istaknut je i značaj ugovornog reguliranja odnosa, a naročito značaj potpisivanja nekoliko Sporazuma, o granici, dvojnom državljanstvu i saradnji na euroatlantskom putu i izraženo uvjerenje da će ovi sporazumi biti uskoro potpisan.

Razgovarano je i o mogućnostima za apliciranje za IPA fondove Evropske unije u projektima prekogranične i multilateralne saradnje, kao i kod pojedinih razvojnih agencija zemalja EU, izgradnji zajedničkih graničnih prijelaza, infrastrukture i saradnji u oblasti turizma.

Visoki zvaničnici Crne Gore su izrazili zadovoljstvo zbog posjete Lagumdžije i naglasili da je prioritet vanjske politike Crne Gore produbljivanje i jačanje bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama, a odnose sa Bosnom i Hercegovinom smatraju primjerom prijateljstva i dobrosusjedstva u regionu.

Iskazali su interes Crne Gore za potpisivanje bilateralnih ugovora sa BiH, jačanje privredne saradnje, izgradnju komunikacija i infrastrukture i razvoj elektroenergetskog sektora, kao i nastojanje da Crna Gora postane primarna destinacija za bosanskohercegovačke turiste, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.