Susret Lagumdžija-Roćen
7

Uskoro sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i C. Gore

SRNA
Lagumdžija u posjeti Crnoj Gori (Foto: SRNA)
Lagumdžija u posjeti Crnoj Gori (Foto: SRNA)
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je pokrenuta procedura za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Crne Gore i izrazio nadu da će krajem septembra to pitanje biti riješeno u interesu građana dvije zemlje.

Lagumdžija je tokom susreta sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Milanom Roćenom ukazao na to da BiH ima sporazume o dvojnom državljanstvu sa svojim susjedima, ali ne i sa Crnom Gorom.

"Dogovorili smo se da sporazum o granicama, o kojima se govori odavno, riješimo na evropski način. Postoji politička volja, eksperti su tu i ovo će biti prve dvije zemlje na prostoru bivše Jugoslavije koje su potpisale takav sporazum", rekao je on.

Lagumdžija je izjavio da, kada su u pitanju politike dvije zemlje, nema velike razlike.

Komentarišući izvještaj State Departmenta u dijelu vezanom za organizovani kriminal i korupciju u BiH, Lagumdžija je rekao da se on suštinski ne razlikuje od ranijih.

U izvještaju se navodi da je korupcija i dalje ozbiljan problem, uprkos blagom napretku u borbi protiv te pojave.

"To je izvještaj koji svako u svom domenu treba da prouči i da se postavi na ozbiljan način kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala u čitavom regionu", rekao je on.

Govoreći o dijelu Izvještaja koji se odnosi na slobodu medija u BiH, Lagumdžija je rekao da je sličan ranijim.

"Treba još da radimo kako bi bili slobodnije društvo, a slobode nikad dosta", poručio je on.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen ocijenio je da Crna Gora i BiH imaju odlične odnose na svim nivoima.

Roćen je rekao nakon sastanka sa Lagumdžijom da dvije države povezuje tradicionalno dobra saradnja i zajednički integracioni putevi ka EU i NATO-u.