Sastanak s Lagumdžijom
0

Inzko: Nedjelovanje sada mora zamijeniti akcija

FENA
Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore sastali su se danas u Sarajevu s novoimenovanim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i njegov prvi zamjenik čestitali su ministru Lagumdžiji na imenovanju i složili se s njim da integracija u Evropsku uniju i NATO mora biti jedan od ključnih prioriteta novog Vijeća ministara.

Visoki predstavnik je naglasio da se ministri moraju fokusirati na postizanje konkretnih rezultata tokom preostalog perioda mandata Vijeća ministara. Među najurgentnijim izazovima je usvajanje budžeta za 2012. godinu u skladu s Ustavom, koji će osigurati puno funkcioniranje institucija BiH i ispunjenje međunarodnih obaveza BiH.

Visoki predstavnik je rekao da je formiranjem Vijeća ministara stvoren temelj za optimizam nakon dugotrajnog perioda nezadovoljstva i neaktivnosti.

"Formiranje Vijeća ministara najavljuje dugo očekivani povratak pozitivnom političkom trendu u ovoj zemlji", rekao je.

"Nedjelovanje sada mora zamijeniti akcija. Osim programa evroatlantskih integracija, prioriteti vlasti BiH sada moraju biti revitalizacija ekonomije, zaustavljanje pada investicija i porast zaposlenosti", kazao je on.