Inzko-Bevanda: Hitno usvojiti globalni fiskalni okvir

S
SRNA
16.2.2012. u 18:44
0
4
Inzko-Bevanda: Hitno usvojiti globalni fiskalni okvir
0
Inzko-Bevanda: Hitno usvojiti globalni fiskalni okvir Sa sastanka
Visoki predstavnik Valentin Inzko i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda saglasili su se danas da je potrebno hitno usvojiti Globalni fiskalni okvir za period 2012-2014. godina i državni budžet za 2012. godinu u skladu sa Ustavom i zakonom.
Inzko je rekao da je izbor predsjedavajućeg i Vijeća ministara vratio optimizam na političku scenu u BiH i zaželio Bevandi puno uspjeha u obavljanju njegovog, veoma zahtjevnog mandata i ispunjavanju očekivanja građana BiH.

Inzko je na sastanku sa Bevandom rekao da građani BiH žele da vide ponovno pokretanje privrede, više optimizma i nade, saopšteno je iz OHR-a.

On se sa Bevandom saglasio da su prioriteti novog Vijeća ministara evropska integracija BiH, ekonomija, te obezbjeđivanje punog finansiranja institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza u 2012. godini.

"Prioritetni zadatak novog Vijeća ministara je očuvanje fiskalne održivosti institucija BiH tako što će se obezbijediti da Parlamentarna skupština, na prijedlog Predsjedništva BiH, usvoji budžet za 2012. godinu kojim se pokrivaju troškovi potrebni za vršenje nadležnosti i puno funkcionisanje institucija BiH, te izvršavanje međunarodnih obaveza", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i predsjedavajući Vijeća ministara konstatovali su da se izgubljeno vrijeme mora nadoknaditi dodatnim naporima kako bi se iskoristile preostale godine mandata i ponovo postigao pozitivan trend.

Inzko i Bevanda su se saglasili da je prioritet u BiH preduzimanje mjera kojima se podstiče ekonomski rast i zapošljavanje i da je u realizaciji tog zadatka neophodna bliska saradnja svih nivoa vlasti.

Sagovornici su razgovarali i o presudi u slučaju "Sejdić i Finci", te o državnoj i vojnoj imovini.

U saopštenju Vijeća ministara BiH navodi se da je Bevanda visokog predstavnika upoznao o prioritetima u radu Vijeća ministara BiH u predstojećem periodu, sa naglaskom na evropske integracije i privredu.

Bevanda je visokom predstavniku zahvalio na lijepim željama i podršci, naglašavajući da Vijeća ministara, bez odgađanja, treba da se okrene budućnosti i radu na što skorijoj aplikaciji za članstvo u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: