BiH
0

Lagumdžija primio delegaciju Senata Kanade

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas s delegacijom Senata Kanade koju je predvodio predsjednik Senata Noël Kinsella.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete delegacije Senata Kanade BiH kao i činjenice da su bilateralni odnosi BiH i Kanade dobri i prijateljski.

Istakao je da osim na bilateralnom planu dvije zemlje aktivno i uspješno sarađuju i u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru Ujedinjenih naroda.

Naglasio je interes BiH za daljnje unapređenje sveukupnih odnosa, naročito u privrednoj oblasti, ali i u svim drugim područjima.

Upoznao je delegaciju Senata Kanade s aktuelnom političkom situacijom u zemlji kao i sa njenim vanjskopolitičkim prioritetima, s fokusom na trenutni status euroatlantskih integracija.

Lagumdžija je iskoristio priliku da izrazi zahvalnost za ukupan angažman i podršku Kanade BiH u različitim oblastima, poput učešća u mirovnim misijama u BiH, reformi odbrane i aktivnostima BiH koje poduzima u cilju približavanja članstvu u NATO-u, procesu deminiranja u BiH i drugim.

Izrazio je zainteresiranost BiH za zaključivanje sporazuma sa Kanadom, kao i za liberalizaciju viznog režima Kanade za građane BiH.

Kinsella se saglasio s Lagumdžijinom ocjenom o prijateljskim odnosima BiH i Kanade i istakao da je cilj posjete delegacije Senata Kanade produbljivanje prijateljskih veza i poticanje snažnije bilateralne saradnje dviju zemalja.

Istakao je da će Kanada nastaviti da podržava BiH, naročito na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Kinsella je izrazio zainteresiranost Kanade za potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, te kazao da naglasak u okviru bilateralne saradnje treba dati saradnji u oblasti obrazovanja, povezivanju i saradnji mladih, značajnijom ulozi dijaspore i drugim.

Tokom razgovora je ocijenjeno da potencijal za jačanje privredne saradnje BiH i Kanade koju ima bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi treba biti bolje iskorišten, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.