BiH
0

Lagumdžija u posjeti SAD-u

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravi u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je saopćio Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH, Lagumdžija će na poziv Republikanske stranke prisustvovati Nacionalnoj konvenciji ove stranke koja će se održati u Tampi, Florida, od 27. do 30. augusta.

Tokom dosadašnjeg boravka u Washingtonu, osim sastanaka sa čelnicima State Departmenta i Kongresa SAD-a, ministar Lagumdžija se sastao sa bivšim državnim sekretarom u Vladi predsjednika Williama Clintona i predsjednicom Albright Stonebridge grupacije Madeleine Albriht.

Također, Lagumdžija se sastao sa predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta Kennethom Wollackom, te bivšim pomoćnikom državnog sekretara Madeleine Albright i vođom tima koji je u Dejtonu pisao Ustav BiH Jimom O’Brianom.

On je upoznao sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i aktivnostima na implementaciji presude "Sejdić i Finci" kao dijela ukupnih ustavnih reformi.

U tom smislu šef bh. diplomatije je istakao punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kao vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je članstvo u EU i NATO-u bosanskohercegovački cilj ali i sredstvo za postizanje tog cilja. Naglasio je da samo sa reformama koje su potrebne za punopravno članstvo u EU ili NATO-u Bosna i Hercegovina može postići stabilnost i dugoročni prosperitet.

U kontekstu približavanja Evropskoj uniji Lagumdžija je upoznao sagovornike sa trenutnim statusom evropskih integracija Bosne i Hercegovine i tom prilikom izrazio uvjerenje da je nakon prvog Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, održanog 27. juna u Briselu, o čijim detaljima je također govorio, Bosna i Hercegovina jedan korak bliže evropskoj familiji nacija.

Istaknuo je da bosanskohercegovački lideri moraju u potpunosti biti posvećeni ispunjavanju usaglašene Mape puta, sa namjerom da do kraja 2012. godine BiH podnese kredibilnu aplikaciju, a do 2014. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar Lagumdžija je također upoznao sagovornike i sa trenutnim napretkom kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i izrazio nadu da bi BiH u jesen ove godine mogla da otpočne sa prvim ciklusom MAP-a.

Pri tome je naglasio važnost opredjeljenja Vijeća ministara BiH kao i cjelokupne političke javnosti za ubrzanje puta ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, kao i opredijeljenost BiH za daljnje produbljivanje regionalne saradnje.

Lagumdžija je također razmijenio mišljenja o situaciji u regionu i regionalnoj saradnji istaknuvši da je razlog za to veoma jednostavan i jasan – kroz regionalnu saradnju potvrđuju se i drugi vanjskopolitički prioriteti BiH, prije svih procesi evropskih i evroatlantskih integracija, koji opet potiču i potvrđuju dobre odnose naše zemlje sa susjednim i zemljama regiona.

Upoznao je sagovornike i o svom nedavnom boravku u Saudijskoj Arabiji na Samitu OIC-a, te su u tom kontekstu izmijenjena mišljenja o situaciji u Siriji, te cjelokupnoj regiji Bliskog istoka.

Tokom svog boravka u SAD ministar Lagumdžija ima niz susreta sa predstavnicima poslovne zajednice tokom kojih se razgovara o investicionim mogućnostima u BiH, a posebno u energetskom i infrastrukturnom domenu.

On je u razgovorima istaknuo prioritet u razvoju ekonomske saradnje, te naglasio da će ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine imati uticaja u smislu privlačenja stranih investicija, jačanja ekonomije i održavanja dugoročnog mira i sigurnosti.

Sagovornike je upoznao sa mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, kao i razvoja bilateralne i multilateralne ekonomske saradnje.

Sagovornici su iskazali podršku napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evroatlantskim integracijama i istaknuli da su te integracije jedini put za političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regije u cjelini.