Brisel
0

Lagumdžija: Potrebno šest graničnih prelaza sa Hrvatskom

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar inozemnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Briselu da BiH traži šest, a najmanje tri granična prelaza prema Hrvatskoj za sve vrste robe, nakon što ta država postane članica EU, javlja dopisnik Srne.

Lagumdžija je na tribini koji se organizovao briselski analitički institut EPC rekao da bi BiH trebalo da ispuni uslove koje postavlja EU, pogotovo fitosanitarne, da bi se nešto i moglo izvoziti.

Govoreći o evroatlantskim integracijama, Lagumdžija je izrazio nadu da će BiH 2014. godine postati članica NATO-a, na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.  

Lagumdžija kaže da je svjestan da za članstvo BiH u EU treba zadovoljiti veliki broj uslova i da nema prečica.	

"Članstvo u NATO ipak u prvom redu pretpostavlja ispunjavanje političkih uslova, pa zato mislimo da nam je već 2014. godine dohvatljivo", rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da je članstvo u NATO dobro, jer, kako kaže, ubija strah. "Nema primjera da dvije člance NATO međusobno ratuju ili da se ratuje unutar jedne države", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Turske na politiku BiH, Lagumdžija kaže da Turska na Balkanu nastupa u okvirima Turska-BiH-Srbija i Turska-BiH-Hrvatska i da ima podjednako razvijene odnose sa Beogradom i Zagrebom. 
Lagumdžija je relatizovao uticaj Ankare, navodeći da su dva visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH bili iz Austrije i da niko nije smatrao da je u pitanju obnova Austrougarske monarhije.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, Lagumdžija će se sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton i evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fileom.