{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bildt: Političari u BiH su sposobni raditi bez međunardne zajednice

S
5.4.2012. u 19:07
3
28
Bildt: Političari u BiH su sposobni raditi bez međunardne zajednice
3
Švedski ministar inozemnih poslova Carl Bildt izrazio je danas u Sarajevu snažnu podršku evroatlantskom putu BiH, naglasivši da je ohrabren pomacima koji su se dogodili u proteklom periodu.
Bildt je na konfernciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inzemnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom rekao da je u Sarajevo došao kako bi se upoznao sa novim članovima Vijeća ministara BiH, te kako bi razmotrio pitanja na kojima će se ubuduće trebati raditi u pravcu evropskih integracija BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se nakon neuspjeha koje su imali Butmirski razgovori ponovo angažovati na pitanju ustavnih reformi u BiH, Bildt je odgovorio da neće, naglasivši da protekli period u kojem su formirani Vijeće ministara i postignut značajan napredak pokazuje da su političari sposobni to učiniti bez uplitanja međunarodne zajednice.

"To je za nas znak da su političari BiH sazreli i da mogu sami ići u ispravnom pravcu i naći odgovarajuća rješenja", rekao je Bildt.

Podsjetivši na situaciju u kojoj se Sarajevo nalazilo prije 20 godina, Bildt je rekao da je neophodno gledati u budućnost i da BiH zajedno sa zemljama regiona krene ka integracijama u Evropsku uniju kao garancija da se nikada neće ponoviti ratne strahote.

Ministar inozemnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je Bildtu na podršci kada je riječ o evroatlantskim integracijama, posebno u svjetlu predstojećeg Samita NATO u Čikagu.

Lagumdžija je ponovio da BiH mora u narednih 15 mjeseci rješavati otvorena pitanja sa Hrvatskom jer će to biti mnogo teže nakon ulaska te zemlje u EU.

On je od Bildta zatražio pomoć i podršku Švedske i zvaničnog Brisela kako bi BiH bili odobreni programi koji će omogućiti rješavanje pitanja poput graničnih prelaza sa Hrvatskom, kako bi problemi koji će nastati nakon toga bili lakše prevaziđeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: