BiH
0

Šprem s Lagumdžijom razgovarao o pravima Hrvata u BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: AFP)
Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u srijedu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžiju i s njim razgovarao o saradnji dviju država i pravima Hrvata u BiH, saopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH kao i nastavku reformi u toj zemlji.

"Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža, te želi i dalje pružati podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu", kazao je Šprem.

Ukazao je na važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je i naglasio interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju kroz evropske vrijednosti.

"U tom smislu predlažem osnivanje Centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Evropskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija", rekao je, prema saopćenju.

Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao intenziviranje parlamentarne suradnje.

"Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ostvarili sve uvjete za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Lagumdžija, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, i dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima.

"Zato godinu pred nama trebamo dobro iskoristiti. Imamo puno otvorenih pitanja koja su dugo na dnevnom redu. Vrijeme je da se okrenemo saradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju", smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

"Svjestan sam težine problema, ali optimist sam", zaključio je izrazivši uvjerenje kako na obje strane postoji volja da se riješe otvorena pitanja, kako stoji u saopćenju.