Sastao se s Dodikom
0

Ministar vanjskih poslova BiH posjetio Banju Luku

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Prije nego što prvi put odem da predstavljam Bosnu i Hercegovinu (BiH) u svijetu, želim vidjeti kakva atmosfera vlada u BiH, da li postoji pozitivna politička klima među svim akterima na svim nivoma, te da predstavljam zemlju u kojoj niko od nas nije stranac na bilo kojem njenom dijelu, izjavio je večeras u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Objašnjavajući razloge svog dolaska u Banju Luku na razgovore s entitetskim zvaničnicima, Lagumdžija je na pres-konferenciji, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da je to prvi u seriji sastanaka slične prirode, koje će imati s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Brčko Distrikta, kantona, gradova, općina, a zatim i s akademskom i poslovnom zajednicom...

Lagumdžija je kazao da on nije ni na jednom dijelu BiH stranac, niti je Milorad Dodik stranac na bilo kom dijelu teritorije BiH.

„I svaki entitet je naš u istoj mjeri“, rekao je Lagumdžija i dodao da se večeras sastao s Dodikom, kao predsjednikom RS-a, koja je dio BiH.

„To je moja država, kao i njegova“, kazao je Lagumdžija.

Naglasio je da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) treba da bude servis svih građana BiH, te samim tih i entiteta, općina, kantona, distrikta.

Prioriteti u radu MVP-a bit će i ispunjavanje uvjeta iz MAP-a, kao jednog od koraka na putu ka NATO-savezu, a uoči narednog samita u Chicagu.

Šef bh. diplomatije se nada da će stvoriti pretpostavke da aplikacija BiH za Evropsku uniju (EU) naiđe na otvorena vrata, a ne da „zaglavi“ u ladici.

„Ona ima dva elementa. Jedan je pozitivno prihvatanje od strane Bruxellesa, a drugo da se mi između sebe organiziramo na najbolji način, da imamo kapacitet na svim nivoima vlasti u BiH, da tu aplikaciju kredibilno ispunimo, odnosno da se koordinira u skladu s ustavnim ustrojstvom ove zemlje i principima EU-a“, rekao je Lagumdžija.

Kao treći segment rada svog resora naveo je regionalnu dinamiku u kontekstu ekonomskih pitanja, pri čemu se Lagumdžija složio s Dodikom da BiH nije ravnopravna u regionu kada su u pitanju ekonomski odnosi.

„Moramo imati određenu vrstu respekta s našim susjedima“, rekao je Lagumdžija i dodao da BiH želi da se dođe u situaciju da naše firme nisu diskiminirane, a sada je takav slučaj kod mnogih.

„Želimo da one budu ravnopravne. Također, moramo brinutio da BiH ne naruši međunarodne odnose i one koje je prihvatila kao dio regionalnih odnosa, olakšica i povezivanja“, kazao je Lagumdžija.

Dodik je rekao da ovaj sastanak svjedoči o novoj praksi, kojom se pokušava da se na svim nivoima vlasti uspostavi bolja komunikacija nego što je to bilo u prošlosti, te da se razmatraju pitanja koja su važna i za unutrašnje osnose i za vanjsku bh. politiku.

„Raduje me što je Lagumdžija ovdje večeras i što s njim zajedno možemo da konstatujemo tu praksu“, kazao je Dodik i naveo da je potrebno usaglasiti stavove BiH, a ne da se pojavljuju unilateralni ili stranački istupi one osobe koja je na funkciji šefa diplomatije.

Osim o usvajanju dvaju zakonu vezanih za evropski put naše zemlje, te naporima po pitanju implemetacije presude „Sejdić-Finci“, razgovarano je i o pitanju vojne i državne imovine, uz želju, kako kaže Dodik, da se ta pitanja što prije riješe, jer i veliki dio tih objekata trpi štete i propada neiskorišten.

Lagumdžija je ponovio da nije tačno da se s predsjednikom hrvatske vlade nije sastao na radnom ručku zato što navodno Zoran Milanović nije podržao Federalnu vladu, jer se to nije od njega, kao premijera susjedne zemlje, ni očekivalo.

Također kaže da su to netačne tvrdnje i da mu je drago da je Milanović rekao da nije došao u BiH da razgovara o Federalnoj vladi.

I Dodik i Lagumdžija su odgovarajući na novinarska pitanja rekli i da nije ništa novo što se ne slažu stavovi RS-a i FBiH o proslavi 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.