{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014.

F
13.11.2013. u 16:30
6
34
Lagumdžija: Niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014.
6
Lagumdžija: Niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je jučer otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.
Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u BiH i rješavanje ključnih političkih problema u cilju prevazilaženja zastoja BiH na putu u evroatlanske integracije.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi što hitnijeg usvajanja zakona o državnoj i vojnoj imovini, što je prvi preduvjet za deblokiranje MAP-a i približavanja Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u.

Lagumdžija je izrazio očekivanje da će se vrlo brzo u proceduri naći odgovarajući zakon, koji će predložiti radna grupa Vijeća ministara BiH, a koji treba u cjelini ispunjavati odredbe Odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Lagumdžija i Hill razgovarali su o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, kao ključnog uvjeta za deblokadu evropskog puta BiH.

Lagumdžija je kazao da je moguće postići dogovor i rješenje za provedbu odluke „Sejdić – Finci“, koje će uvažavati evropske principe i standarde i voditi ka daljnjoj unutrašnjoj integraciji BiH koja je podjednako važna kao i integracija BiH u EU.

Naglasio je da niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014. godine, te odbacio sve špekulacije koje su se u posljednje vrijeme pojavile u javnosti o mogućem odgađanju izbora.

Lagumdžija i Hill razgovarali su i o neophodnosti rješavanja problema učenika iz Konjević Polja, koji zajedno sa roditeljima traže uvođenje nacionalne grupe predmeta i obrazovanje na maternjem jeziku.

Lagumdžija se založio za jednako pravo svih naroda i građana BiH na obrazovanje na maternjem jeziku, u skladu sa evropskim standardima i principima i izrazio očekivanje da će nadležne domaće i međunarodne institucije učiniti sve da se dođe do rješenja u interesu učenika.

Pozdravio je aktivno uključivanje SAD i EU u rješavanje ključnih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: