{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: O izvještaju Evropske komisije razgovarati u institucijama BiH

F
17.10.2013. u 12:37
7
27
Lagumdžija: O izvještaju Evropske komisije razgovarati u institucijama BiH
7
Lagumdžija: O izvještaju Evropske komisije razgovarati u institucijama BiH
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu da će insistirati da se posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka Evropskoj uniji nađe u Vijeću ministara BiH.
Istaknuo je da bi se u Vijeću ministara trebala obaviti cjelokupna rasprava s posebnim akcentom na jačanje kapaciteta koji postoje u Vijeću ministara, a to je prije svega Direkcija za evropske integracije koja treba uraditi mnogo toga i dati punu podršku za prevazilaženje problema.

Lagumdžija naglašava da bi o ovom izvještaju trebalo da se razgovara i na poseboj sjednici Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebali dati jasni zadaci Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH.

Naglasio je da bi i Predsjedništvo BiH, kao institucija koja je prema Ustavu BiH najodgovornija za vanjsku politiku, trebalo imati aktivniju ulogu u rješavanju problema implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Izrazio je nadu da će na tragu dosadašnjih pregovora bh. politički lideri naći rješenje radi deblokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, rješavanja suštine preduse "Sejdić i Finci“, a onda će se moći postići i druge stvari kao što su mirenje građanskog i nacionalnog i mnoge druge stvari.

Istaknuo je da su preporuke Evropske unije za BiH važne zbog suštinskih promjena unutar zemlje, ali je dodao i da je za takve promjene potrebna snažna uloga Evropske komisije i međunarodne zajednice.

Lagumdžija kaže da su u toku sastanci i pregovori s predstavnicima Evropske komisije, "očekujemo od Evropske komisije da preuzme ulogu liderstva jer se radi o presudi Evropskog suda za ljudska prava, radi se o refleksiji BiH na izvještaj Evropske komisije te putu BiH ka EU i logičo je da oni u svemu tome imaju aktivniji odnos".

"S obzirom na to da se radi o evropskim vrijednostima bolje je da Evropska komisija tumači šta je evropski princip nego da lokalni političari i lokalne politike to tumače. U BiH postoji sukob dviju vrsta politika - jedna koja zagovara daljnje integracije i druga koja smatra da presudu 'Sejdić i Finci' treba iskoristiti za betoniranje podjela među nama", zaključio je Lagumdžija.

Ponovio je i da se za implementaciju presude treba tražiti model koji će omogućiti da osobe koje budu izabrane u Predsjedništvo BiH imaju podršku u cijeloj Federaciji BiH, tako da se ne dijeli Federacija ili "crtaju karte".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: