{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Zloupotreba suštine presude "Sejdić-Finci"

F
7.12.2013. u 18:06
5
62
Lagumdžija: Zloupotreba suštine presude "Sejdić-Finci"
5
Lagumdžija: Zloupotreba suštine presude "Sejdić-Finci"
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Na sastanku s predstavnicima Evropske komisije napravili smo rekapitulaciju dosadašnjih razgovora, ali i novih prijedloga koji su se pojavili posljednjih dana i kojima smo svi zatečeni - izjavi je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima EU predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.
Potcrtao je da i dalje postoje pokušaji pojedinih aktera da suštinu presude "Sejdić-Finci" zloupotrijebe, baveći se isključivo pitanjima koja nisu predmet presude.

Lagumdžija je ustvrdio da postoje ljudi koji svjesno ili nesvjesno opstruiraju proces i "nastoje nas umoriti kako bi digli ruke od ovoga".

- Mi se nikada nećemo umoriti od traženja rješenja koja vode integraciji zemlje, kao osnovnog uslova za evroatlanske integracije. Spremni smo razgovarati o svim novim modelima koji to uvažavaju - kazao je Lagumdžija.

Podsjetio je da SDP BiH nikada neće prihvatiti rješenja koja u konačnici znače dalju dezintegraciju i crtanje novih karata, a to su neka od rješenja koja su u Pragu već odbačena.

Lagumdžija se nada "da se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović odmorio od Praga te da će njegovi naredni istupi i stavovi u pregovorima ići više ka rješenju, a manje ka održavanju 'statusa quo' ili stvaranju 'novog haosa'".

- Drago mi je što vidim da se ni predstavnici Evropske unije nisu umorili i da su spremni tragati za rješenjem. Za SDPBiH je prihvatljivo da Evropska komisija ponudi modalitet rješenja, koja će uvažavati evropske standarde i principe u provedbi presude "Sejdić-Finci" i da se svi akteri izjasne o ponuđenom rješenju - zaključio je Lagumdžija.

U delegaciji EU koja je danas razgovarala s Lagumdžijom bili su izaslanica komesara EU za proširenje Štefana Filea (Fule) Jana Šindelkova i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: