BiH
5

Lagumdžija: Zloupotreba suštine presude "Sejdić-Finci"

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Na sastanku s predstavnicima Evropske komisije napravili smo rekapitulaciju dosadašnjih razgovora, ali i novih prijedloga koji su se pojavili posljednjih dana i kojima smo svi zatečeni - izjavi je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima EU predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.

Potcrtao je da i dalje postoje pokušaji pojedinih aktera da suštinu presude "Sejdić-Finci" zloupotrijebe, baveći se isključivo pitanjima koja nisu predmet presude.

Lagumdžija je ustvrdio da postoje ljudi koji svjesno ili nesvjesno opstruiraju proces i "nastoje nas umoriti kako bi digli ruke od ovoga".

  • Mi se nikada nećemo umoriti od traženja rješenja koja vode integraciji zemlje, kao osnovnog uslova za evroatlanske integracije. Spremni smo razgovarati o svim novim modelima koji to uvažavaju - kazao je Lagumdžija.

Podsjetio je da SDP BiH nikada neće prihvatiti rješenja koja u konačnici znače dalju dezintegraciju i crtanje novih karata, a to su neka od rješenja koja su u Pragu već odbačena.

Lagumdžija se nada "da se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović odmorio od Praga te da će njegovi naredni istupi i stavovi u pregovorima ići više ka rješenju, a manje ka održavanju 'statusa quo' ili stvaranju 'novog haosa'".

  • Drago mi je što vidim da se ni predstavnici Evropske unije nisu umorili i da su spremni tragati za rješenjem. Za SDPBiH je prihvatljivo da Evropska komisija ponudi modalitet rješenja, koja će uvažavati evropske standarde i principe u provedbi presude "Sejdić-Finci" i da se svi akteri izjasne o ponuđenom rješenju - zaključio je Lagumdžija.

U delegaciji EU koja je danas razgovarala s Lagumdžijom bili su izaslanica komesara EU za proširenje Štefana Filea (Fule) Jana Šindelkova i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen