BiH
86

Lagumdžija: Nećemo prestati tražiti rješenje za odluku "Sejdić-Finci"

Piše: J. H.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Delegacija SDP-a predvođena liderom te stranke Zlatkom Lagumdžijom stigla je večeras u Sarajevo iz Brisela gdje su jučer i danas vođeni pregovori o provođenju presude "Sejdić-Finci". Kao što je već poznato, lideri bh. stranaka nisu uspjeli usaglasiti model na koji način provesti presudu Suda u Strazburu.

Lagumdžija je kazao da je Aprilski paket prošao 2006. godine, BiH danas ne bi imala presudu "Sejdić-Finci" za vratom.

"Ne bismo imali razgovore o mehanizmima koordinacije jer bi tada država imala Ustavom BiH vrlo jasan i precizan mehanizam da pravi evropske zakone. Ne mogu a da se ne sjetim kad je SDP prije pet godina u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog da imamo jednog predsjednika kojeg će birati Parlament i tri potpredsjednika koji će dolaziti iz različitih naroda i reda ostalih. Ne mogu a da se ne sjetim takvih pokušaja", kazao je Lagumdžija.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Tada, vjeruje on, nije bilo dovoljno političke mudrosti svih političara da se ovakve stvari dogovore i definišu.

"Moram još jednom reći da je jako važno što će Evropska komisija izaći sa nekim okvirnim prijedlogom oko kojeg se trebamo okupiti, a ne ponovo dijeliti. Za SDP je prihvatljivije da imamo jednog predsjednika ali to, nažalost, nije realno", dodao je lider SDP-a naglasivši da takav jedan prijedlog ne smije ponovo dijeliti zemlju.

On je izjavio da današnji prijedlog koji je iznio komesar za proširenje EU Štefan File nije prijedlog koji u SDP-u doživljavaju kao najbolje moguće rješenje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ali, na tom tragu se možda može naći rješenje koje će imati podršku u Parlamentu BiH i koje će nas ponovo okupiti. Došlo je vrijeme da se okupimo oko toga šta je rješenje i šta možemo uraditi zajedno i na na taj način graditi neku vrstu povjerenja koje je, nažalost, u velikoj mjeri ovih dana narušeno", rekao je Lagumdžija.

On je na kraju kazao da se neće umoriti od potrage za rješenjem i zajedničkim dogovorom oko presude "Sejdić-Finci" i ostalih pitanja.