BiH
5

Lagumdžija se vratio iz Brisela: SDA i HDZ su pokušali podijeliti FBiH

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao je večeras na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu konferenciju za novinare nakon povratka iz Brisela, gdje je danas održan sastanak zvaničnika Evropske unije (EU) i bh. lidera.

Lagumdžija je optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZBiH) i Stranku demokratske akcije (SDA) da su dogovorom o implementaciji odluke u slučaju Sejdić-Finci pokušali podijeliti Federaciju BiH.

Lagumdžija je kazao da je jedan od ciljeva njegove stranke u Briselu bio da zaustavi loša rješenja koja su pripremljena za ovaj sastanak iz SDA i HDZBiH.

"To je fantomski model koji smo tek danas praktično dobili u pisanoj formi pri čemu je taj model imao mali problem. Sve su se složili osim toga kako izgledaju karte, kako izgleda podijeljena FBiH, kako izgleda drugi i treći entitet...", kazao je Lagumdžija, prenosi novinar agencije Anadolija.

Pojasnio je da je prvi i osnovni cilj SDP-a bio da današnji sastanak ne bude sastanak koji bi bio uvod u čitav niz negativnih događaja, počevši od sankcija institucija EU prema BiH. Pojasnio je da misli na prijeteću "lošu rezoluciju Vijeća Evrope" i okončanje pregovora vezano za implementaciju odluke u slučaju "Sejdić-Finci".

"To bi značilo početak kraja našeg puta ka EU odnosno vrlo konkretno o korištenju IPA fondova. Prvi cilj nam je bio da danas ne dođe do toga", rekao je Lagumdžija, te dodao:

"Drugi cilj nam je bio da pokušamo Evropsku komisiju (EK) i EU, vodeće evropske zemlje uključiti u taj proces. U New Yorku sam najviše vremena proveo u razgovorima sa predstavnicima EU i vodećih evropskih zemalja, jer je bilo jasno da u Briselu danas trebamo dobiti podršku EU za njeno veće uključivanje u čitav proces. Mislim da je više nego očigledno da se to danas uspjelo. Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele i EU su preuzeli da u narednih osam do devet dana budu aktivan učesnik u onome što je naš zajednički put ka EU. Zajednički put BiH i EU, koja bar deklarativno ima taj interes", rekao je Lagumdžija na sarajevskom aerodromu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž istakao je na konferenciji za novinare da je današnji dan prekretnica u odnosima EU i BiH.

"EU je danas demonstrirala vlastitu odgovornost. Ništa više neće biti isto u odnosima EU i BiH, ali ni u političkim odnosima unutar BiH. Došli smo do obrisa rješenja", rekao je Raguž.

Prema njegovim riječima, do modela implementacije odluke suda u Strazburu doći će se uz asistenciju Venecijanske komisije, Vijeća Evrope i EU.