BiH
0

Reeker i Lagumdžija o aktuelnim političkim pitanjima u BiH

Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država Phillipom Reekerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na važnost rješavanja ključnih pitanja kao što su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci i pitanje vojne imovine, odnosno ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Lagumdžija je informisao Reekera o fleksibilnosti u okviru jasnih principa koju je SDP BiH pokazao prihvativši, pored indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, da razgovara i o direktnom izboru kao mogućem modelu, a sve to zbog važnosti ubrzavanja puta ka EU, saopćeno je oz ove stranke.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili mogućim modelima za rješenje pitanja vojne imovine složivši se da je nepotrebno i za Bosnu i Hercegovinu neproduktivno dalje odlaganje ispunjavanja jasnih obaveza na putu približavanja članstvu u NATO-u.

Reeker je upoznat sa setom antikorupcijskih zakona koji su se na inicijativu SDP-a našli pred Federalnim parlamentom, a prije svega Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem, Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, kao i planovima za buduće aktivnosti koje će imati refleksiju na ekonomiju, što se u prvom redu odnosi na infrastrukturne projekte i projekte u energetskom sektoru.

Sagovornici su na kraju susreta još jednom izrazili važnost što skorijeg dijaloga koji će voditi do rješenja ključnih problema, a Lagumdžija se zahvalio Reekeru na podršci koju SAD pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu u pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u.