BiH
3

Reeker: Ovo je dobra prilika da se vidi ima li napretka u BiH

FENA
Philip T. Reeker (Foto: Arhiv/Anadolija)
Philip T. Reeker (Foto: Arhiv/Anadolija)
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker, u okviru posjete BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

Reeker je, u izjavi za novinare nakon susreta, izrazio zadovoljstvo zbog posjete BiH te istaknuo da je ova posjeta dobra prilika da se vidi da li je u BiH ostvaren napredak i u tom smislu iskazao je podršku SAD-a.

"Ovo je dobra prilika da se vidi kakva je situacija, da li se napreduje, da li ima nastojanja bh. lidera da se postigne određeni napredak. Mi u međunarodnoj zajednici, mi iz Vašingtona, tu smo da ih podržimo ako postoje nastojanja", kazao je Reeker.

Naglasio je da se upravo vratio iz Brisela, a u okviru boravka u Evropi, nakon Sarajeva, planira posjetu Ljubljani.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da se današnja posjeta može nazvati "pritiskom ili pak poticajem da nešto više uradimo kad su u pitanju provođenje presude Sejdić- Finci i vojna imovina“.

Tihić je novinarima naglasio da je s Reekerom razgovarao i o susretu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Radi se o sastanku koji je planiran za 16. septembar, a pokušat ćemo doći do prijedloga rješenja Sejdić- Finci, vojne imovine, uređenja Grada Mostara, odnosa tzv. mješovitih kantona (SBK, HNK), pitanja Distrikta Brčko i uređenja Federacije. On smatra da su ti razgovori veoma bitni i da moramo tragati za rješenjima, a oni će sa svoje strane dati poticaj drugim političkim subjektima da se kreću u istom pravcu", kazao je Tihić.