Glasanje u UN-u
50

Lagumdžija nakon burnih reakcija iz RS-a: Ponovo smo pokazali usklađenost naše vanjske politike s EU

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija oglasio se nakon žestokih reakcija političara iz RS-a povodom njegovog poteza da podrži izjavu u Ujedinjenim nacijama kojom se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.
"Nema mira bez države Palestine u miru sa Izraelom - stoji u izjavi EU zemalja članica kojoj se pridruzila Bosna i Hercegovina na Savjetu Bezbjednosti UN o stanju na Bliskom Istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti nase spoljne politike sa EU", poručio je Lagumdžija.

Ova izjava stiže nakon niza reakcija, među kojima je i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je zatražila od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja, u što kraćem roku, dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

Jedino Srbija i Rusija nisu podržale ovaj dokument koji se prekjučer našao na glasanju na sjednici UN-a. Zbog toga je BiH jučer dobila pohvalu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je kazala da smo konačno usaglasili vanjsku politiku sa EU.