BiH
0

Lagumdžija i Komšić kod Angele Merkel

FENA
Delegacija SDP-a BiH koju predvodi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, a u kojoj su još bili i potpredsjednik SDP-a Željko Komšić, kao i član Predsjedništva SDP-a Hamdija Lipovača, boravila je u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj.

Pored brojnih susreta s najvišim zvaničnicima, delegacija SDP-a BiH se susrela i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjednik SDP-a je naglasio kako je potrebno s mrtve tačke pokrenuti proces ustavnih reformi, te Bosnu i Hercegovinu okrenuti ka evropskom putu i ispunjavanju uslova iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Njemačka kancelarka je dala punu podršku formiranju proevropske vlasti koja će se uhvatiti ukoštac sa socijalnim i ekonomskim problemima u Bosni i Hercegovini, kao i ubrzanom putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Delegacija SDP-a BiH sastala se i sa Christofom Heusgenom, savjetnikom kancelarke Merkel za sigurnost i vanjsku politiku, Miroslavom Lajčakom, bivšim ministrom vanjskih poslova Slovačke, te Nikolausom Grafom Lambsdorffom, zamjenikom političkog direktora ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Ovom prilikom Lagumdžija je naglasio potrebu za što hitnijim formiranjem vlasti čiji će primarni zadatak biti ustavne promjene i ukupne reforme u zemlji sa posebnim akcentom na ekonomske i socijalne reforme.