Odao počast Aliji Izetbegoviću
0

Lagumdžija i Arinc razgovaraju iza zatvorenih vrata

Anadolija
Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc sastao se danas sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Sastanku su prisustvovali turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz i bivši poslanik u Velikoj skupštini Republike Turske Huseyin Kansu.

Kako javlja reporter agencije Anadolija, sastanak još uvijek traje, a očekuje se da će dvojica dužnosnika razgovarati o odnosima dvije zemlje.

Lagumdžiju prati i delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH. Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a naknadno se očekuje saopćenje za javnost.

Zamjenik turskog premijera ranije je posjetio mezar prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Proučio je Fatihu i položio vijence na spomen-obilježje šehidima Bosne i Hercegovine i predsjednika Izetbegovića, koji je iznimno poštovan u Turskoj i poznat po imenom ''Bilge Kral'' ili ''Kralj mudrosti''.

Arinc je na mezarju Kovači kazao je da je Alija Izetbegović bio veliki lider koji je, predvodeći svoj narod, posebnu požrtvovanost pokazao u ratu.

Naglasio je kako se Izetbegović borio kako njegov narod ne bi bio podređen na ovim prostorima.

''Trudio se da ojača jedinstvo među narodom. Mi Turci volimo Izetbegovića i nazivamo ga ''Bilge Kral'' (''Kralj mudrosti''). On je zahvaljujući svojoj mudrosti i naobrazbi uspješno vodio svoj narod, iako je prošao kroz težak period. Ja sam imao priliku kao predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske da posjetim Izetbegovića u njegovom domu. On je imao lijepo mišljenje o Turskoj i jako ju je volio. Poštovao je i uvijek isticao pomoć i podršku Turske Bosni i Hercegovini'', rekao je Arinc.

Arinc će se kasnije sastati i sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Također, zamjenik turskog premijera će danas, u pratnji predsjednika Upravnog odbora i generalnog direktora agencije Anadolija Kemala Ozrurka, koji se također nalazi u posjeti BiH, posjetiti Regionalnu direkciju agencije Anadolija za Balkan.

Tom prilikom Arinc će biti gost uredničkog deska agencije Anadolija, te pokrenuti novi Sistem protoka vijesti (HAS) u agenciji Anadolija. Isto tako, zamjenik turskog premijera će posjetiti i Kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu.

Arinc će danas završiti posjetu Bosni i Hercegovini.