Primio predstavnike medija
0

Bulent Arinc: Nalazimo se u eri balkanskog mira

Anadolija
Bulent Arinc (Foto: Anadolija)
(Foto: Anadolija)
Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc primio je danas u sjedištu Vlade Turske predstavnike medijskih kuća nekoliko zemalja Balkana. Arinc je tom prilikom izjavio da Turska želi “uspostaviti najviši nivo saradnje sa svim zemljama Balkana”.

Naglasio je kako su ovakvi sastanci vrlo značajni za jačanje saradnje između Turske i zemalja Balkana.

“Ovo je vrlo korisna posjeta i dobra prilika da predstavnici medija sa Balkana upozaju Tursku i razgovaraju o odnosima između Turske i balkanskih zemalja, kao i pronalasku rješenja za sve zajedničke probleme”, poručio je Arinc.

U delegaciji se nalazi više od 20 predstavnika medijskih kuća iz nekoliko zemalja Balkana.

Tako su Sloveniju predstavlja listovi "Večer" i "Finance", Bosnu i Hercegovinu TV1 i Novinska agencija Onasa, Hrvatsku Hrvatska radio-televizija (HRT) i Hrvatska informativna agencija (HINA), Makedoniju TV5 i "Nova Makedonija", Srbiju list "Danas"i Regionalna radio-televizija Novi Pazar, Radio televizija Crne Gore (CGRT) i list "Pobjeda", Kosovo Radio-televizija (KRT), Albaniju "Albanian Daily" i bugarsku list "Sega".

Arinc je napomenuo da Turska i zemlje Balkana imaju vrlo dobre ekonomske, privredne i diplomatske odnose.

“U dvanaest zemalja Balkana živi oko 70 miliona stanovnika. Isto tako u Turskoj živi oko 18 miliona osoba porijeklom s Balkana. Jedna značajan dio Turske pripada Balkanu. Također, svi mi dijelimo duboke historijske i kulturne veze”, izjavio je zamjenik turskog premijera.

Napomenuo je da je danas Balkan postao područje mira, stabilnosti i napretka.

“Prošlo je sto godina do Balkanskih ratova i sada se nalazimo u periodu balkanskog mira. Turska će sa svim zemljama Balkana nastaviti da gradi stabilne i prijateljske odnose”, zaključio je Arinc.