Erdoganov zamjenik u BiH
214

Bulent Arinc: BiH je biser Balkana, čuvajte je kao zjenicu oka

Anadolija
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc, koji je jutros stigao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, održao je predavanje studentima Univerziteta u Zenici.

Naglašavajući da je BiH prototip multietničkog, multireligioznog i multikulturnog života na Balkanu, Arinc je poručio da je ovoj zemlji danas neophodna politička stabilnost koja može biti ostvarena duhom zajedništva.

Jedna strana izgubila ljudskost, a druga ljude

"Balkan je sve do nedavno bio pozornica mnogih sukoba i kriza. Najkarakterističniji primjeri su rat u BiH i sukob na Kosovu. A šta je ostalo nakon ovih ratova? Veliki broj stradalih, mnogobrojna siročad, mnoge žene su zlostavljane, mnoge osobe su napustile svoje domove, a vladala je stalna patnja. Oni koji su podivljali u ovom ratu i ponašali se neljudski izvedeni su pred sud za ratne zločine i kažnjeni. Onima koji su u bliskoj prošlosti remetili mir i doveli do proljevanja krvi neće oprostiti ni historija, a ni mi. Nema pobjednika u ovom ratu i sukobima, i ne može ga ni biti. U ovoj zemlji jedna strana je izgubila ljudskost, a druga ljude“, kazao je zamjenik turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i naglasio da suživot različitih naroda u miru, toleranciji i uzajamnom poštovanju predstavlja tradiciju i glavnu građu BiH i drugih zemalja Balkana.

"Da se dani rata više nikada ne bi ponovili na Balkanu, umjesto mržnje i osvete potrebno je u većoj mjeri podsticati rad. Jedno je istina, a to je da svi ljudi, i pored toga što govore različitim jezikom, pripadaju različitim vjerama i žive u različitim domovinama, prvenstveno žele mir, spokoj i prosperitet. Put ka ovom cilju vodi preko uzajamnog povjerenja i komunikacije“, naglasio je Arinc i kao primjer izgradnje povjerenja naveo odnos između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata.

"Četrdesetih godina, tokom Drugog svjetskog rata, desile su se strašnije stvari od onih na Balkanu 90-tih godina. Ostavivši druge zemlje po strani, mržnja između Njemačke i Francuske uzrokovala je da čovječanstvo doživi veliku tragediju. Neprijatelji koji su se ubijali u ratu, nakon rata shvatili su da rat ne vodi nikud i osnovali su takozvanu 'pluralističku sigurnosnu zajednicu' ili Evropsku ekonomsku zajednicu, koju možemo nazvati i savezom neprijatelja. Sa današnjim nazivom Evropska unija 60 godina sama po sebi dokazuje da su jedinstvo, integracija i komunikacija protuotrov neprijateljstvu, mržnji i osveti“, istakao je Arinc.

Napore Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regije usmjerene ka priključenju Evropskoj uniji, zamjenik turskog premijera ocijenio je izrazom potrebe za napretkom i sigurnošću na Balkanu. Pozvao je države regije da pojačaju međusobnu saradnju i preuzmu inicijativu kako bi Balkan bio priznatiji u širim okvirima.

Mladi u BiH zaslužuju bolji život

"Trilateralni procesi koji su započeti u oktobru 2009. godine na prijateljsku inicijativu Turske usmjereni su u tom cilju. Do danas je u okviru trilateralnog procesa Turska - Bosna i Hercegovina - Srbija održano šest skupova na nivou ministara vanjskih poslova i dva skupa na nivou predsjednika država. U maju ove godine planirano je održavanje trećeg trilateralnog samita. U okviru trilateralnog procesa Turska - Bosna i Hercegovina - Hrvatska održana su četiri skupa na nivou ministara vanjskih poslova. Mi vidimo da je postignut značajan napredak trilateralnog procesa, a povećan je nivo postojeće saradnje. Pridajemo veliki značaj ovim procesima i odlučni smo u njihovoj istrajnosti“, naveo je Arinc.

Zamjenik turskog premijera podvukao je da njegova zemlja pruža značajnu podršku procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU.

"Međunarodna zajednica treba na dostojan način sprovoditi svoju specijalnu odgovornost i ne smije odustati od svojih ciljeva, kao što su zaštita zemlje od smetnji koje povremeno narušavaju državni sistem propisan načelima Dejtonskog sporazuma, mora odvraćati od separatističke politike, poboljšati ustavni sistem i nastaviti s pružanjem podrške povratku izbjeglih i raseljenih lica koja su zbog rata i genocida morala napustiti svoje domove“, istakao je Arinc i podsjetio da su Ured visokog predstavnika i Vijeće za implementaciju mira osnovani upravo s ciljem da pomognu BiH i da bi njihovo ukidanje, sve dok se ne ispune potrebni uvjeti, moglo prouzrokovati ozbiljne probleme.

Zamjenik premijera Erdogana ukazao je da je Turska odobrila beskamatni kredit od 100 miliona eura za pružanje podrške povratnicima i da turske vojske snage nastavljaju davati doprinos miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Kao osnovno načelo turske politike na Balkanu, Arinc je naveo težnju za izgradnjom regije u kojoj vladaju integracije, kulturni sklad i tolerancija.

Balkan jedna od naprosperitetnijih regija

"Naš prioritetni cilj je da kroz ova načela i politiku građanima balkanskog regiona pružimo i omogućimo prosperitetan život. Bosna i Hercegovina, a posebno vi mladi, zaslužujete mnogi bolji život. Ustvari vi posjedujete i mnogo više od tog potencijala. Historija je prepuna istaknutih primjera vještine i umješnosti vas koji živite na ovim prostorima. Mehmed-paša Sokolović, osnivač grada Sarajeva Isa-beg i kralj mudrosti Alija izetbegović samo su neka od imena kojih se sada mogu prisjetiti. Ovi krajevi su dali i mnoga uspješna i značajna imena, talente iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, poput fudbalera Edin Džeke kojeg pratimo sa velikim simpatijama. Slušajući pjesme i kompozicije Dine Merlina, Željka Joksimovića i Gorana Bregovića nemoguće je ne osjetiti melodije ove regije. Isto tako ima i sportista koji su rođeni i odrasli upravo ovdje u Zenici a koji su jedno vrijeme igrali u Turskoj. Takav je fudbaler Elvir Bolić koji je pokazao veliki uspjeh u Turskoj i pokupio sve simpatije turskog naroda. Košarkaš Emir Preldžić, koji je također rođen u ovom gradu, igra za košarkaški tim Ulker Fenerbahče i u isto vrijeme nosi dres turske nacionalne reprezentacije“, kazao je Arinc i istakao da svi primjeri koje je naveo govore o bogatsvu Balkana.

"Nažalost, Balkan se danas i pored ovako bogatog ljudskog kapaciteta lansira kao regija u kojoj još uvijek nisu razriješeni sukobi. Ne zaboravite da je Balkan tokom historije, osobito u razdoblju između 16 i 19 stoljeća, bio jedna od najprosperitetnijih regija svijeta. Gradovi poput Sarajeva, Beograda i Soluna u tom periodu bili su jedni od rijetkih i uglednih trgovinskih i kulturnih centara. Ova blistava prošlost dovoljna je da sa nadom gledamo u budućnost“, naglasio je zamjenik turskog premijera koji je posebnu poruku uputio mladima u BiH.

"Ono što prvenstveno tražim od vas je da volite i štite svoju zemlju. Bosna i Hercegovina je biser Balkana. A Zenica je, kako i ima značenje, “z(j)enica oka“. Volite i uvažavajte ovu skupocjenu riznicu. Nikada ne zaboravite prošlost, ali u budućnost ne koračajte spotičući se za negativnosti iz prošlosti. Mladi, posebno se želim obratiti vama, ova zemlja je ispunjena uspjehom vaših predaka. Ako su se ovdje odigrali neki ratovi ne dozvolite da vas zavara ta slika Balkana. Postavite sebi za cilj da Bosnu i Hercegovinu uzdignite u sam vrh, kako u oblasti kulture, tako i umjetnosti, sporta, nauke i ekonomije. Ne sumjam da nećete biti uspješni. Turska je uvijek bila uz vas i uvijek će biti, jer veze koje nas povezuju su bratske“, zaključio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc koji se tokom posjete BiH danas obratio studentima Univerziteta u Zenici.