U posjeti Kataru
0

Lagumdžija: BiH je spremna za bolju saradnju s Katarom

SRNA
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija tokom posjete Kataru istakao je spremnost BiH i njenih privrednika za uspostavljanje tješnje privredne saradnje sa ovom državom.

Lagumdžija je naglasio da BiH posjeduje veliki ekonomski potencijal i da je otvorena za strane investicije u različitim sektorima, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je izrazio zainteresovanost BiH da posredstvom svojih kompanija učestvuje u daljem razvoju i izgradnji Katara, a posebno za mogućnost angažovanja kompanija iz BiH na gradnji objekata za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, čiji je organizator Katar.

Sa Lagumdžijom je juče u Katar otputovala i privredna delegacija BiH koju čine predstavnici više od 50 kompanija, Vanjskotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Predsjednik Katarskog udruženja biznismena, šeik Faisal Bin Kasemom Al Thani sinoć je za delegaciju BiH priredio večeru kojoj su prisustvovali i članovi uprave katarskog "Al Faisal Holdinga", koji čini više od 20 kompanija.

Lagumdžija je pozvao šeika da posjeti BiH kako bi se upoznao o privrednim i investicionim prilikama, te mogućnostima domaćih kompanija.