Dvodnevna posjeta
7

Lagumdžija razgovarao s emirom Katara i katarskim dužnosnicima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Dohi, u okviru dvodnevne zvanične posjete Državi Katar, s emirom Države Katar šeikom Hamadom bin Khalifom Al Thanijem.

Lagumdžija je razgovarao i sa zamjenikom premijera i državnim ministrom za poslove Vijeća ministara Države Katar Ahmadom Bin Abdullahom Bin Zaidom Al-Mahmoudom, ministrom biznisa i trgovine šeikom Jassimom bin AbdulAzizom bin Jassimom bin Hamadom Al Thanijem, ministrom kulture, umjetnosti i naslijeđa dr. Hamadom bin Abdulazizom Alkawarijem te državnim ministrom za vanjske poslove dr. Khalidom Bin Mohammadom Al Attiyahom.

Također, Lagumdžija se danas sastao i s predstavnicima Qatar Investment Authority (katarski državni fond za investiranje u inozemstvu i dijelom u zemlji) te predvodio delegaciju BiH na Poslovnom forumu BiH - Katar i održao predavanje za odabrani krug ljudi na Qatar University/Georgetown University.

Tokom razgovora s emirom Države Katar šeikom Hamadom bin Khalifom Al Thanijem Lagumdžija je ocijenio da su politički odnosi BiH i Katara pravi primjer prijateljske i bratske saradnje među državama.

Podsjetio je da je katarski suveren bio prvi arapski lider koji je posjetio BiH u poslijeratnom periodu, te izrazio zahvalnost za ukupnu političku i ekonomsku pomoć koju je Katar pružio i pruža BiH.

Lagumdžija i katarski suveren su konstatirali da političke odnose dviju zemalja ne prati dobra ekonomska saradnja, te da je neophodno da obje strane u narednom periodu ulože dodatne napore u cilju unapređenja iste.

S tim u vezi Lagumdžija je istakao da BiH cijeni ekonomsku politiku Katara koji, s namjerom da obezbijedi dobrobit budućim generacijama, veliki dio prihoda investira u inozemstvu.

Izrazio je zadovoljstvo jer je BiH u krugu malog broja zemalja koje su obuhvaćene katarskim Planom za investiranje u inozemstvu i uputio poziv predstavnicima katarskih fondova, naročito Qatar Investment Authorities i poslovnim ljudima iz Katara da investiraju u BiH, istovremeno izrazivši očekivanje da će Poslovni forum BiH - Katar rezultirati konkretnim poslovnim projektima.

Lagumdžija se zahvalio emiru Hamadu bin Khalifi Al Thaniju za dosadašnja katarska ulaganja u BiH, poput otvaranja regionalnog sjedišta ugledne televizijske mreže Al Jazeera u Sarajevu, te ukazao na mogućnosti ulaganja u različite turističke kapacitete u BiH (hoteli, poslovni centri, planinski i banjsko-zdravstveni centri), projekte u energetskom sektoru i u oblasti poljoprivrede, za što je katarska strana već iskazala interes.

Lagumdžija je ukazao i na perspektive ulaganja u telekomunikacioni i transportni sistem BiH, namjensku industriju, te istakao zainteresiranost naše zemlje za privlačenje stranog kapitala u izgradnju i proširenje saobraćajne infrastrukture, poput aerodromâ, naročito u izgradnju koridora 5C.

Također, istakao je zainteresiranost BiH za direktne avionske linije Doha – Sarajevo, za koju je Qatar Airways iskazao interes i informirao da sa bh. strane nema zakonskih smetnji za uspostavljanje iste, istovremeno ocijenivši da bi navedeno značajno potpomoglo unapređenju svih vidova saradnje dviju zemalja.

Tokom razgovora Lagumdžija je ukazao i na jasnu perspektivu članstva BiH u Evropskoj uniji i NATO-u, te istakao da naša zemlja ima zaključene sporazume o poslovnoj saradnji s EU što može predstavljati odličnu bazu potencijalnim investitorima za daljnja investiranja prema EU.

Bilo je riječi i o uspostavljanju tješnje saradnje u oblasti kulture, posebno o mogućnostima za saradnju u oblasti filmske produkcije, odnosno mogućnostima za realizaciju konkretnih koprodukcijskih projekata.

U Katar je doputovala i privredna delegacija BiH koju sačinjavaju predstavnici više od 50 kompanija iz cijele BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Federacije BiH koji su u Dohi održali cijeli niz sastanaka s predstavnicima finansijskih fondova i kompanija iz Katara.

Tako su održani posebni sastanci bh. privrednika sa rukovodstvom Katarske trgovinske i industrijske komore (Qatar Chamber of Commerce and Industry) i katarskim privrednicima koje okuplja ova privredna komora što je kulminiralo održavanjem Poslovnog foruma BiH – Katar u hotelu Sheraton u Dohi.

Održan je i sastanak bh. građevinskih kompanija sa predstavnicima katarske državne kompanije za javne radove Ashgal, sastanak predstavnika Elektroprivrede BiH, Energoinvesta, Petrolinvesta, Bektopreciza i Mikroelektronike s predstavnicima katarske državne kompanije Kahramaa (elektroprivreda i vodoprivreda Katara), sastanak predstavnika Aerodroma Sarajevo i BH Airlinesa sa predstavnicima Qatar Airwaysa, sastanak grupacije bosanskohercegovačke namjenske industrije i UNISA-a s predstavnicima Generalštaba Katarskih oružanih snaga za logistiku i finansije, te mnogi drugi pojedinačni poslovni susreti.

Prethodnog dana, na početku dvodnevne zvanične posjete Kataru, upriličena je specijalna večera za Lagumdžiju i 25 privrednika iz BiH čiji je domaćin bio predsjednik Qatar Businessmen Association šeik Faisal Bin Qasem Al Thani, koji važi za najmoćnijeg biznismena u Kataru.

Večeri su prisustvovali i članovi uprave Alfaisa holdinga, kojeg čini više od 20 kompanija, čiji će direktori uskoro posjetiti BiH kako bi se iz prve ruke informirali o mogućnostima ulaganja u turizam, hotelijerstvo i druge oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.