BiH
3

Lagumdžija - baronesa Warsi: BiH ostaje visoko na listi prioriteta

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih i commonwelth poslova i ministricom za vjeru i zajednice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske baronesom Sayeedom Warsi.

Tokom razgovora Lagumdžija je zahvalio baronesi Warsi na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo BiH tokom i nakon poplava te je informirao o preliminarnim rezultatima procjene nastalih šteta, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima na planu obnove i rekonstrukcije.

U vezi s tim ocijenio je značajnim učešće eksperata iz Ministarstva za međunarodnu pomoć UK u procjeni štete, koji rade i na identificiranju oblasti u kojima UK može doprinijeti kako u neposrednoj pomoći, tako i u pogledu dugotrajne pomoći.

U kontekstu dugotrajne pomoći za obnovu, informirao je baronesu Warsi o detaljima donatorske konferencije koja će biti održana 16. jula 2014. godine u Briselu.

Naglasio je da bi za BiH iskustva Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti suočavanja sa katastrofama mogla biti veoma značajna, te učešće UK u pomoći kojom bi se zaštitila područja od eventualnih budućih poplava uvođenjem boljeg sistema upravljanja rijekama, sanacijama riječnih korita i izgradnjom nasipa.

Također, naglasio je da su građani BiH pokazali veliku solidarnost tokom poplava bez obzira na političku i etničku pripadnost, koji su u teškim trenucima bili kao jedno i pokazali pravac i način na koji svi u BiH trebaju djelovati.

U tom smislu potrebno je djelovati i konkretnim aktivnostima, a ne pričom o poplavama i štetama od poplava, pomoći građanima BiH koji su tokom poplava izgubili svoje domove, radna mjesta, imovinu.

Lagumdžija je značajnom ocijenio i prijateljsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH i činjenicu da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike UK.

Tokom razgovora zahvalio je i na ličnoj podršci koju pruža baronesa Warsi BiH u oblasti ljudskih prava, a posebno za projekte koje je pokrenula u Srebrenici u cilju održivog povratka i suživota.

Izrazio je zadovoljstvo jer Vlada UK daje veliki značaj pravdi i pomirenju na Balkanu i najave da će i ove godine u Lancaster Houseu u Londonu, ali i u drugim gradovima UK, biti upriličeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Srebrenice.

Sagovornici su pozdravili saradnju koju BiH i UK ostvaruju u okviru različitih inicijativa, pri čemu je baronesa Warsi posebno pozdravila podršku BiH inicijativama ministra vanjskih i commonwelth poslova UK Williama Haguea Open Government Partnership i Inicijativa za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu (PSVI).

Lagumdžija i baronesa Warsi su razgovarali i o obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, što je i razlog posjete visoke gošće BiH, i tom prilikom naglasili značaj upućivanja poruka mira iz Sarajeva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.